Ramen

 


Składniki: /na ok. 5 l. wywaru

Bulion:

  • rostbef z kością lub porcję rosołową z kaczki
  • 0,5 kg kości wieprzowych
  • pół główki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • seler 
  • 2 korzenie pietruszki
  • por
  • biała cebula
  • kilka łodyg świeżej pietruszki 
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 gwiazdki anyżu 
  • 6 goździków
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1,5 łyżki sosu sojowego ciemnego (można pominąć)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 6 cm świeżego imbiru
  • garść suszonych grzybów shitake
  • 1 łyżeczka soli

    Dodatki:
    • gruby szczypiorek
    • olej sezamowy lub prażone ziarna sezamu (opcjonalnie)
    • makaron ramen (ok. 75 g na porcję)
    • jajko ugotowane na półmiękko
    • kawałek marchewki pokrojony w słupki
    • świeżo wyciśnięty sok z limonki
    • kilka plasterków papryczki chilli (opcjonalnie)
    Przygotowanie:
    1. Umyte mięso i kości włożyć do garnka, zalać wodą i wstawić. 
    2. Warzywa umyć i obrać. Marchew, seler oraz pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki, obraną cebulę pokroić na 4 części, imbir pokroić w plasterki, Papryczkę chilli pokroić w plasterki. Całość wraz z selerem naciowym, czosnkiem, natką pietruszki i porem włożyć do garnka. Gdy bulion zacznie wrzeć dodać resztę składników. Wywar gotować na wolnym ogniu ok. 2 godziny, następnie przecedzić przez sito. Grzyby można wrzucić z powrotem do bulionu. 
    3. W osobnym garnku ugotować makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    4. Jajko ugotować na półmiękko, obrać, przekroić na pół. 
    5. Do miseczki włożyć ramen, jajko i marchewkę, zalać bulionem. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem, sezamem lub polać oliwą sezamową, papryczką chilli i skropić sokiem z limonki. 
    Smacznego :)

    Komentarze

    Translate