Składniki: /na ok. 5 l. wywaru
Bulion:
- rostbef z kością lub porcję rosołową z kaczki
- 0,5 kg kości wieprzowych
- pół główki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- seler
- 2 korzenie pietruszki
- por
- biała cebula
- kilka łodyg świeżej pietruszki
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 2 gwiazdki anyżu
- 6 goździków
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1,5 łyżki sosu sojowego ciemnego (można pominąć)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 świeża papryczka chilli
- 6 cm świeżego imbiru
- garść suszonych grzybów shitake
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- gruby szczypiorek
- olej sezamowy lub prażone ziarna sezamu (opcjonalnie)
- makaron ramen (ok. 75 g na porcję)
- jajko ugotowane na półmiękko
- kawałek marchewki pokrojony w słupki
- świeżo wyciśnięty sok z limonki
- kilka plasterków papryczki chilli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Umyte mięso i kości włożyć do garnka, zalać wodą i wstawić.
- Warzywa umyć i obrać. Marchew, seler oraz pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki, obraną cebulę pokroić na 4 części, imbir pokroić w plasterki, Papryczkę chilli pokroić w plasterki. Całość wraz z selerem naciowym, czosnkiem, natką pietruszki i porem włożyć do garnka. Gdy bulion zacznie wrzeć dodać resztę składników. Wywar gotować na wolnym ogniu ok. 2 godziny, następnie przecedzić przez sito. Grzyby można wrzucić z powrotem do bulionu.
- W osobnym garnku ugotować makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jajko ugotować na półmiękko, obrać, przekroić na pół.
- Do miseczki włożyć ramen, jajko i marchewkę, zalać bulionem. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem, sezamem lub polać oliwą sezamową, papryczką chilli i skropić sokiem z limonki.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz