Zapiekanka góralska

 


Składniki:

  • 1 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków
  • 3 białe duże cebule 
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g oscypka startego na tarce o dużych oczkach 
  • 400 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 100 ml wody 
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz 
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni celsjusza. 
  2. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki i układać w naczyniu żaroodpornym, plasterki mogą nieznacznie na siebie nachodzić.  
  3. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę. Całość przełożyć na ziemniaki. 
  4. W rondelku podgrzać śmietanę z wodą (nie gotować), doprawić majerankiem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Gotowym sosem zalać ziemniaki z cebulą i boczkiem. Wierzch zapiekanki posypać oscypkiem i piec w piekarniku w 180 stopniach ok. 20 - 30 minut. 
Smacznego :) 

Komentarze

Translate