Składniki:
- 1 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków
- 3 białe duże cebule
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g oscypka startego na tarce o dużych oczkach
- 400 ml kwaśnej śmietany 18%
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki majeranku
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni celsjusza.
- Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki i układać w naczyniu żaroodpornym, plasterki mogą nieznacznie na siebie nachodzić.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę. Całość przełożyć na ziemniaki.
- W rondelku podgrzać śmietanę z wodą (nie gotować), doprawić majerankiem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Gotowym sosem zalać ziemniaki z cebulą i boczkiem. Wierzch zapiekanki posypać oscypkiem i piec w piekarniku w 180 stopniach ok. 20 - 30 minut.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz