Składniki:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g cukru trzcinowego
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 350 g mąki pszennej (najlepiej typ 450)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
- Masło oraz cukier oraz cukier brązowy utrzeć na jasną masę mikserem lub w robocie planetranym.
- W osobnej misce roztrzepać jajka z ekstraktem waniliowym i dodać do masła. Dalej ucierać jeszcze ok. 3 minuty.
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól wrzucić do osobnej miski, wymieszać i wrzucić do masła i jajek. Znowu wymieszać do połączenia składników.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
- Do gotowego ciasta wrzucić pokrojone w kosteczkę obydwie czekolady. Delikatnie wymieszać.
- Z powstałego ciasta formować kulki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.w dość sporych odstępach (nie spłaszczać).
- Ciastka piec od 12 do 15 minut.
- Ciasteczka twardnieją po wystudzeniu.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz