Chocolate chip cookies - amerykańskie ciasteczka z czekoladą

 

Składniki:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 120 g cukru 
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 350 g mąki pszennej (najlepiej typ 450)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
  1. Masło oraz cukier oraz cukier brązowy utrzeć na jasną masę mikserem lub w robocie planetranym. 
  2. W osobnej misce roztrzepać jajka z ekstraktem waniliowym i dodać do masła. Dalej ucierać jeszcze ok. 3 minuty. 
  3. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól wrzucić do osobnej miski, wymieszać i wrzucić do masła i jajek. Znowu wymieszać do połączenia składników. 
  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. 
  5. Do gotowego ciasta wrzucić pokrojone w kosteczkę obydwie czekolady. Delikatnie wymieszać. 
  6. Z powstałego ciasta formować kulki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.w dość sporych odstępach (nie spłaszczać).  
  7. Ciastka piec od 12 do 15 minut. 
  8. Ciasteczka twardnieją po wystudzeniu. 
Smacznego :) 


Komentarze

Translate