Składniki: / na ok. 35 sztuk
- 1 kg piersi lub polędwiczek z kurczaka
- 2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki białego, mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mieszanki przyprawy do kurczaka (opcjonalnie)
Panierka:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
- 300 ml wody gazowanej
- 1/2 szklanki lodu w kostkach
oraz:
- olej do smażenia
- 1 szklanka mąki do panierowania
Na sos:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka sosu barbecue
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- W maszynce do mielenia mięsa lub malakserze zmielić mięso z kurczaka. Dodać do niego pozostałe składniki i wymieszać dokładnie ręką. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi, z farszu formować płaskie nuggetsy i układać w pojemniku do mrożenia wyłożonym papierem do pieczenia tak, aby się nie dotykały. Po wyłożeniu jednej warstwy można ją przykryć kolejnym papierem i układać kolejne.
- Gotowe kotleciki mrozić co najmniej 2 godziny w zamrażalce.
- Rozgrzać olej w garnku lub frytownicy.
- Nuggetsy wyjąć z zamrażalki. W osobnej misce połączyć składniki na panierkę, do kolejnej miski wsypać mąkę.
- Kotleciki włożyć w pierwszej kolejności do mąki, następnie do mieszanki na panierkę, a dalej na rozgrzany olej.
- Smażyć partiami ok. 5 minut na porcję. Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy.
- Składniki na sos wystarczy wymieszać.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz