Domowe chicken nuggets + sos musztardowo - miodowy

 


Składniki: / na ok. 35 sztuk

  • 1 kg piersi lub polędwiczek z kurczaka 
  • 2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki białego, mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mieszanki przyprawy do kurczaka (opcjonalnie)
Panierka:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • 300 ml wody gazowanej
  • 1/2 szklanki lodu w kostkach
oraz:
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka mąki do panierowania
Na sos:
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżka sosu barbecue
  • 1 łyżka miodu 
Przygotowanie:
  1. W maszynce do mielenia mięsa lub malakserze zmielić mięso z kurczaka. Dodać do niego pozostałe składniki i wymieszać dokładnie ręką. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi, z farszu formować płaskie nuggetsy i układać w pojemniku do mrożenia wyłożonym papierem do pieczenia tak, aby się nie dotykały. Po wyłożeniu jednej warstwy można ją przykryć kolejnym papierem i układać kolejne. 
  2. Gotowe kotleciki mrozić co najmniej 2 godziny w zamrażalce. 
  3. Rozgrzać olej w garnku lub frytownicy. 
  4. Nuggetsy wyjąć z zamrażalki. W osobnej misce połączyć składniki na panierkę, do kolejnej miski wsypać mąkę. 
  5. Kotleciki włożyć w pierwszej kolejności do mąki, następnie do mieszanki na panierkę, a dalej na rozgrzany olej. 
  6. Smażyć partiami ok. 5 minut na porcję. Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy. 
  7. Składniki na sos wystarczy wymieszać. 
Smacznego :)

Komentarze

Translate