Makaron z oliwkami i chorizo

 


Składniki:

  • 300 makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 100 g czarnych oliwek
  • garść startego parmezanu
  • garść świeżo posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek i kiełbaskę chorizo pokroić w plasterki. 
  2. Wstawić makaron do gotowania. 
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, następnie dodać kiełbasę chorizo. Podsmażyć ok. 5 minut, dalej dodać czosnek, smażyć kolejne 3 minuty. 
  4. Do kiełbasy wrzucić pomidory z puszki, zredukować powstały sos. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  5. Na sam koniec wrzucić oliwki, oraz ugotowany, odcedzony makaron bezpośrednio, nie przelewając go zimną wodą. Posypać posiekaną pietruszką. 
  6. Podawać z tartym parmezanem. 
Smacznego :) 


Komentarze

Translate