Pomarańczowo-żurawinowe ciasteczka

 

Składniki:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki świeżej, żurawiny lub mrożonej, posiekanej albo szklanka suszonej, wcześniej wymoczonej w wodzie. 
Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni celsjusza. 
  2. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę ok. 2 minut. Dodać jajko, skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy i sok z pomarańczy, dalej mieszać do połączenia składników. 
  3. Do składników mokrych dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec wsypać żurawinę znów wymieszać. 
  4. Z powstałego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i ustawiać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych od siebie odstępach. 
  5. Piec ciasteczka od 9 do 14 minut do uzyskania złocistego koloru uważając, aby ich nie przepiec. 
  6. Ciasteczka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 
  7. Składniki na lukier wymieszać i polać wystudzone ciastka. 
Smacznego :)


Komentarze

Translate