Składniki:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki świeżej, żurawiny lub mrożonej, posiekanej albo szklanka suszonej, wcześniej wymoczonej w wodzie.
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni celsjusza.
- Masło utrzeć z cukrem na jasną masę ok. 2 minut. Dodać jajko, skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy i sok z pomarańczy, dalej mieszać do połączenia składników.
- Do składników mokrych dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec wsypać żurawinę znów wymieszać.
- Z powstałego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i ustawiać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych od siebie odstępach.
- Piec ciasteczka od 9 do 14 minut do uzyskania złocistego koloru uważając, aby ich nie przepiec.
- Ciasteczka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- Składniki na lukier wymieszać i polać wystudzone ciastka.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz