Quesadillas z szarpanym kurczakiem

 

Składniki: 

  • tortille pszenne
  • dowolny bulion 
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g startego sera cheddar
  • 2 świeże pomidory sparzone bez skórki lub pomidory w puszce krojone (400g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czerwone cebule 
  • 1 papryczka chipotle z sosu adobo i 1 łyżeczka samego sosu
  • świeża kolendra
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól, pieprz
Śmietanowa salsa:
  • 250ml kwaśnej śmietany 18%
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy limonki
  • garść posiekanej, świeżej kolendry 
  • sól 

Przygotowanie:
  1. Piersi z kurczaka ugotować w bulionie, w całości ok. 30 minut. 
  2. Do blendera wrzucić pokrojone pomidory, czosnek, 2 cebule, papryczkę chipotle wraz z łyżeczką sosu. Całość zmiksować. 
  3. Ugotowanego i przestudzonego kurczaka poszarpać widelcem na drobne kawałki. 
  4. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i przesmażyć na niej suszoną kolendrę, kmin rzymski oraz wędzoną paprykę. Następnie dodać kurczaka, lekko podsmażyć, wlać powstały sos pomidorowy i smażyć do zredukowania całkowicie sosu, bez przykrycia, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Wystudzić. 
  5. Na połowę placka tortilli położyć starty cheddar, następnie kurczaka, pokrojoną w piórka cebulę i posypać świeżą, posiekaną kolendrą. Placek złożyć na pół, przykrywając drugą połówką. 
  6. Złożone tortille z farszem smażyć na patelni, posmarowanej delikatnie oliwą z oliwek z dwóch stron na rumiany kolor, aż będą chrupiące. 
  7. Składniki na salsę wymieszać. 
  8. Usmażone placki pociąć na trójkąty. Podawać ze salsą. 

Komentarze

Translate