Składniki:
- tortille pszenne
- dowolny bulion
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g startego sera cheddar
- 2 świeże pomidory sparzone bez skórki lub pomidory w puszce krojone (400g)
- 2 ząbki czosnku
- 3 czerwone cebule
- 1 papryczka chipotle z sosu adobo i 1 łyżeczka samego sosu
- świeża kolendra
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól, pieprz
Śmietanowa salsa:
- 250ml kwaśnej śmietany 18%
- świeżo wyciśnięty sok z połowy limonki
- garść posiekanej, świeżej kolendry
- sól
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka ugotować w bulionie, w całości ok. 30 minut.
- Do blendera wrzucić pokrojone pomidory, czosnek, 2 cebule, papryczkę chipotle wraz z łyżeczką sosu. Całość zmiksować.
- Ugotowanego i przestudzonego kurczaka poszarpać widelcem na drobne kawałki.
- Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i przesmażyć na niej suszoną kolendrę, kmin rzymski oraz wędzoną paprykę. Następnie dodać kurczaka, lekko podsmażyć, wlać powstały sos pomidorowy i smażyć do zredukowania całkowicie sosu, bez przykrycia, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Wystudzić.
- Na połowę placka tortilli położyć starty cheddar, następnie kurczaka, pokrojoną w piórka cebulę i posypać świeżą, posiekaną kolendrą. Placek złożyć na pół, przykrywając drugą połówką.
- Złożone tortille z farszem smażyć na patelni, posmarowanej delikatnie oliwą z oliwek z dwóch stron na rumiany kolor, aż będą chrupiące.
- Składniki na salsę wymieszać.
- Usmażone placki pociąć na trójkąty. Podawać ze salsą.
Komentarze
Prześlij komentarz