Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Makaron alfredo:
- 250 g makaronu spaghetti lub fettuccine
- 300 ml śmietanki 30 %
- 60 gram kremowego serka (u mnie mascarpone)
- 200 ml bulionu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 100 g startego parmezanu
- 2 garście świeżo posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek, przekroić wzdłuż na pół. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem.
- Jajka roztrzepać w misce.
- Kawałki kurczaka obtoczyć kolejno w mące, jajkach i bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odłożyć.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na dużą patelnie wlać bulion, śmietankę, kremowy serek. Zagotować. Na koniec wrzucić starty parmezan i ugotowany makaron. Całość wymieszać i dodać natkę pietruszki.
- Makaron podawać z kawałkami chrupiącego kurczaka.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz