Kremowy makaron w sosie alfredo po mojemu

 

Składniki: 

  • 4 piersi z kurczaka
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
Makaron alfredo:
  • 250 g makaronu spaghetti lub fettuccine
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 60 gram kremowego serka (u mnie mascarpone)
  • 200 ml bulionu 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 100 g startego parmezanu 
  • 2 garście świeżo posiekanej natki pietruszki 
Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek, przekroić wzdłuż na pół. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. 
  2. Jajka roztrzepać w misce.
  3. Kawałki kurczaka obtoczyć kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. 
  4. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odłożyć. 
  5. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  6. Na dużą patelnie wlać bulion, śmietankę, kremowy serek. Zagotować. Na koniec wrzucić starty parmezan i ugotowany makaron. Całość wymieszać i dodać natkę pietruszki. 
  7. Makaron podawać z kawałkami chrupiącego kurczaka. 
Smacznego :) 



Komentarze

Translate