Salsa do nachos - serowa i pomidorowa

 


Salsa serowa składniki:

  • 200g startego sera cheddar
  • 500 ml dowolnego piwa ALE
  • 1 papryczka chipotle 
  • 2 łyżeczki sosu chipotle 
  • kilka kropel ostrego sosu (u mnie Frank's Red Hot Original) równie dobrze sprawdzi się tabasco
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki 
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Na dużej patelni roztopić masło, dodać mąkę i podsmażyć, aż straci surowość. Następnie powoli wlewać piwo cały czas mieszając. Odparować. 
  2. Wrzucić starty cheddar i mieszać do rozpuszczenia i uzyskania pożądanej konsystencji. 
  3. Na koniec wrzucić posiekaną papryczkę chipotle oraz sosy. Doprawić solą i pieprzem. 

Salsa pomidorowa składniki:
  • 4 pomidory zwykłe sparzone i obrane ze skóry 
  • 2 pomidory śliwkowe 
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku 
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy limonki
  • sól, pieprz 
  • garść świeżej kolendry posiekanej 
Przygotowanie:
  1. Zwykłe pomidory, czosnek oraz pół z połowy cebuli drobno posiekać i wrzucić do miseczki. 
  2. Na suchej patelni zgrilować do czarnego koloru, z każdej stronny całe pomidory śliwkowe, pozostały kawałek cebuli i papryczkę chilli. Ugrilowane warzywa zmiksować w blenderze i dorzucić do miseczki ze zwykłymi pomidorami. 
  3. Całość doprawić solą i pieprzem, dolać sok z limonki i kolendrę. Wymieszać. 
Smacznego :) 

Komentarze

Translate