Salsa serowa składniki:
- 200g startego sera cheddar
- 500 ml dowolnego piwa ALE
- 1 papryczka chipotle
- 2 łyżeczki sosu chipotle
- kilka kropel ostrego sosu (u mnie Frank's Red Hot Original) równie dobrze sprawdzi się tabasco
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na dużej patelni roztopić masło, dodać mąkę i podsmażyć, aż straci surowość. Następnie powoli wlewać piwo cały czas mieszając. Odparować.
- Wrzucić starty cheddar i mieszać do rozpuszczenia i uzyskania pożądanej konsystencji.
- Na koniec wrzucić posiekaną papryczkę chipotle oraz sosy. Doprawić solą i pieprzem.
Salsa pomidorowa składniki:
- 4 pomidory zwykłe sparzone i obrane ze skóry
- 2 pomidory śliwkowe
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- świeżo wyciśnięty sok z połowy limonki
- sól, pieprz
- garść świeżej kolendry posiekanej
Przygotowanie:
- Zwykłe pomidory, czosnek oraz pół z połowy cebuli drobno posiekać i wrzucić do miseczki.
- Na suchej patelni zgrilować do czarnego koloru, z każdej stronny całe pomidory śliwkowe, pozostały kawałek cebuli i papryczkę chilli. Ugrilowane warzywa zmiksować w blenderze i dorzucić do miseczki ze zwykłymi pomidorami.
- Całość doprawić solą i pieprzem, dolać sok z limonki i kolendrę. Wymieszać.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz