Składniki: / 4 kanapki
- 2 piersi z kurczaka
- 4 bułki hamburgerowe gotowe
- majonez
- pikle lub ogórki konserwowe
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- sól
- czarny i biały pieprz
- czosnek w proszku
- cebula w proszku
- pieprz cayenne
- papryka słodka
- kurkuma
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, obrać z błonek i kostek, przeciąć wzdłuż na pół i doprawić wszystkimi przyprawami.
- W garnku lub frytkownicy rozgrzać olej do temperatury 180 C.
- W międzyczasie rozgrzać patelnię, dodać pół łyżki masła i zrumienić wewnętrzne strony bułki. Wystudzić.
- Kurczaka obtoczyć kolejno w mące, mleku i ponownie mące. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor od 4 - 5 min obracając w razie potrzeby. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy.
- Dół bułki posmarować majonezem, położyć chrupiącego kurczaka, następnie kilka plasterków ogórków i przykryć górą bułki.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz