Kanapka Popey'a z kurczakiem

 

Składniki: / 4 kanapki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 bułki hamburgerowe gotowe
  • majonez
  • pikle lub ogórki konserwowe 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła 
  • olej do smażenia 
Do przyprawienia kurczaka: 

  • sól 
  • czarny i biały pieprz
  • czosnek w proszku
  • cebula w proszku
  • pieprz cayenne
  • papryka słodka
  • kurkuma
Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyć, obrać z błonek i kostek, przeciąć wzdłuż na pół i doprawić wszystkimi przyprawami. 
  2. W garnku lub frytkownicy rozgrzać olej do temperatury 180 C. 
  3. W międzyczasie rozgrzać patelnię, dodać pół łyżki masła i zrumienić wewnętrzne strony bułki. Wystudzić. 
  4. Kurczaka obtoczyć kolejno w mące, mleku i ponownie mące. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor od 4 - 5 min obracając w razie potrzeby. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy. 
  5. Dół bułki posmarować majonezem, położyć chrupiącego kurczaka, następnie kilka plasterków ogórków i przykryć górą bułki. 
Smacznego :) 

Komentarze

Translate