Omlet z bananem i sosem z masła orzechowego

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 banana
  • 1 kostka gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 - 3 łyżki waniliowego skyra
  • 1 łyżeczka mąki 
  • 1 łyżeczka miodu 
Na sos orzechowy:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:

  1. Składniki na sos orzechowy wymieszać, odłożyć. 
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek dodać mąkę i miód, wymieszać i dodać do ubitych białek delikatnie łącząc składniki drewnianą łyżką. 
  3. Na rozgrzanej patelni roztopić masło, przełożyć masę na omlet, wyrównać łopatką i smażyć na średnim ogniu ok. 3 - 5 minut uważając, aby go nie przypalić. Odwrócić i smażyć jeszcze przez chwilę 
  4. Gotowego omleta posmarować waniliowym skyrem, złożyć na pół, położyć plasterki banana, polać sosem orzechowym, posypać posiekaną czekoladą. 
Smacznego :) 


Komentarze

Translate