Dżem z dyni z pomarańczą


 Składniki:

  • 1,5 - 2 kg dyni 
  • 200 g cukru
  • 3 dojrzałe pomarańcze
  • 1 cytryna 
  • 2 saszetki żelfix 3:1
Przygotowanie:
  1. Dynie umyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Wlać do niego ok. 4 łyżki wody i gotować dynię do miękkości 25 minut. Zblendować na gładki mus. 
  2. Do musu dodać wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny, zagotować. 
  3. Następnie wsypać cukier, gotować 2 minuty i wsypać żelfixy. Gotować jeszcze 3 minuty. Zestawić z ognia. 
  4. Powstały dźem przełożyć do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i obrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia. Po otwarciu przechowywać w lodówce. 
Smacznego :) 


Komentarze

Translate