Składniki:
- 1,5 - 2 kg dyni
- 200 g cukru
- 3 dojrzałe pomarańcze
- 1 cytryna
- 2 saszetki żelfix 3:1
Przygotowanie:
- Dynie umyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Wlać do niego ok. 4 łyżki wody i gotować dynię do miękkości 25 minut. Zblendować na gładki mus.
- Do musu dodać wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny, zagotować.
- Następnie wsypać cukier, gotować 2 minuty i wsypać żelfixy. Gotować jeszcze 3 minuty. Zestawić z ognia.
- Powstały dźem przełożyć do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i obrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz