Składniki:
- 5 średnich, mączystych ziemniaków
- 2 białe cebule pokrojone w piórka
- 150 ml oliwy z oliwek
- 150 ml oleju rzepakowego
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej (opcjonalnie)
- sól
- 5 jajek w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
- Czosnek i ziemniaki obrać. Ziemniaki opłukać, porwać na mniejsze kawałki nożem.
- Na głębszej, nieprzywierającej patelni delikatnie rozgrzać połączoną oliwę z oliwek wraz z olejem rzepakowym. Wrzucić do mieszanki olejów ząbek czosnku, jeśli wokół niego pojawią się leniwe bąbelki to oznacza, że temperatura oliwy jest w sam raz. Wrzucić na oliwę ziemniaki z czosnkiem oraz po chwili cebulę. Całość dusić na małym ogniu (bez przykrycia) ok. 1h do miękkości ziemniaków.
- Ugotowane ziemniaki przecedzić przez sito z oleju i odstawić do delikatnego przestygnięcia.
- W osobnej misce ubić jajka ze sporą szczyptą soli i opcjonalnie papryką wędzoną.
- Do ciepłych, ale nie gorących ziemniaków dodać jajka i wymieszać dokładnie.
- Powstałą masę przełożyć na mocno rozgrzaną patelnie i smażyć na średnim ogniu zakręcając patelnią, aby tortilla uzyskała okrągły kształt, następnie obrócić tortille za pomocą pokrywki i smażyć jeszcze chwilę z drugiej strony. Podawać z salsą z pomidorów lub bez niczego.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz