Tortilla de patatas

 

Składniki:

  • 5 średnich, mączystych ziemniaków
  • 2 białe cebule pokrojone w piórka
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (opcjonalnie)
  • sól
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
  1. Czosnek i ziemniaki obrać. Ziemniaki opłukać, porwać na mniejsze kawałki nożem. 
  2. Na głębszej, nieprzywierającej patelni delikatnie rozgrzać połączoną oliwę z oliwek wraz z olejem rzepakowym. Wrzucić do mieszanki olejów ząbek czosnku, jeśli wokół niego pojawią się leniwe bąbelki to oznacza, że temperatura oliwy jest w sam raz. Wrzucić na oliwę ziemniaki z czosnkiem oraz po chwili cebulę. Całość dusić na małym ogniu (bez przykrycia) ok. 1h do miękkości ziemniaków. 
  3. Ugotowane ziemniaki przecedzić przez sito z oleju i odstawić do delikatnego przestygnięcia. 
  4. W osobnej misce ubić jajka ze sporą szczyptą soli i opcjonalnie papryką wędzoną. 
  5. Do ciepłych, ale nie gorących ziemniaków dodać jajka i wymieszać dokładnie. 
  6. Powstałą masę przełożyć na mocno rozgrzaną patelnie i smażyć na średnim ogniu zakręcając patelnią, aby tortilla uzyskała okrągły kształt, następnie obrócić tortille za pomocą pokrywki i smażyć jeszcze chwilę z drugiej strony. Podawać z salsą z pomidorów lub bez niczego. 
Smacznego :) 

Komentarze

Translate