Frytki z batatów

 

Składniki:

  • 2 średnie bataty
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej 
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 6 łyżek oleju rzepakowego lub ryżowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz 
  • garść tartego parmezanu (opcjonalnie)
  • garść świeżej natki pietruszki do wykończenia 
Przygotowanie:
  1. Bataty obrać ze skórki, pokroić w paski i wrzucić do miski z zimną wodą z lodem na ok. 15 min. 
  2. Piekarnik nagrzać do temp. 220 C. 
  3. Mieszankę przypraw wraz z mąką kukurydzianą wymieszać w miseczce. 
  4. Frytki z batatów osuszyć ręcznikiem papierowym, polać olejem , wsypać mieszankę przypraw (oraz parmezan jeśli używamy) i wymieszać do obtoczenia. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  5. Piec w piekarniku od 20 do 25 minut. 
  6. Po wyjęciu posypać posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego :) 

Komentarze

Translate