Składniki:
- 2 średnie bataty
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 6 łyżek oleju rzepakowego lub ryżowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz
- garść tartego parmezanu (opcjonalnie)
- garść świeżej natki pietruszki do wykończenia
Przygotowanie:
- Bataty obrać ze skórki, pokroić w paski i wrzucić do miski z zimną wodą z lodem na ok. 15 min.
- Piekarnik nagrzać do temp. 220 C.
- Mieszankę przypraw wraz z mąką kukurydzianą wymieszać w miseczce.
- Frytki z batatów osuszyć ręcznikiem papierowym, polać olejem , wsypać mieszankę przypraw (oraz parmezan jeśli używamy) i wymieszać do obtoczenia. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku od 20 do 25 minut.
- Po wyjęciu posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz