Składniki: /12 sztuk
- 500 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 24 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
- Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Wymieszać do połączenia składników, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min.
- Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne i lśniące.
- Uformować kulę, posmarować oliwą i wrzucić z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
- Ciasto potraktować z pięści, aby je odpowietrzyć, zagniatać 2 minuty, podzielić na 12 części. Rozwałkować okrągłe placki o średnicy ok. 15 cm i ułożyć na podsypanej mąką blasze lub stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ostatni raz na ok. 20-30 minut.
- Piekarnik nagrzać do temp. 250 C wraz z blachą, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pity piec ok. 8 minut do zrumienienia, wystudzić i gotowe.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz