Chlebek arabski (pita)

 

Składniki: /12 sztuk

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 24 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 ml ciepłej wody 
Przygotowanie:
  1. Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Wymieszać do połączenia składników, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min. 
  2. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne i lśniące. 
  3. Uformować kulę, posmarować oliwą i wrzucić z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. 
  4. Ciasto potraktować z pięści, aby je odpowietrzyć, zagniatać 2 minuty, podzielić na 12 części. Rozwałkować okrągłe placki o średnicy ok. 15 cm i ułożyć na podsypanej mąką blasze lub stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ostatni raz na ok. 20-30 minut. 
  5. Piekarnik nagrzać do temp. 250 C wraz z blachą, wyłożoną papierem do pieczenia. 
  6. Pity piec ok. 8 minut do zrumienienia, wystudzić i gotowe. 
Smacznego :) 


Komentarze

Translate