Składniki:
- 800 g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
- szczypiorek do posypania
- świeża, posiekana papryczka chilli
- uprażone ziarna sezamu
- sól, pieprz
Koreański sos:
- 3 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżo starego imbiru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki pasty gochujang
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, osuszyć, obrać z błonek i pokroić w większą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać kawałki kurczaka z roztrzepanym jajkiem, a następnie z mąką kukurydzianą.
- Na patelni rozgrzać ok. 3 łyżki oleju i usmażyć kurczaka na rumiany kolor z każdej strony. Zdjąć z patelni.
- Na tą samą patelnię wrzucić masło, zmniejszyć ogień. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir, smażyć, aż uwolnią swoje aromaty. Dodać brązowy cukier i miód, wymieszać i poczekać, aż cukier się rozpuści. Następnie dolać sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy i pastę gochujang. Podsmażyć ok. 30 sekund, dodać kurczaka i wymieszać go do obtoczenia w całości w sosie.
- Podawać z posiekanym szczypiorkiem, ziarnami sezamu i papryczką chilli z dodatkiem ryżu.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz