Kurczak po koreańsku

 


Składniki:

  • 800 g piersi z kurczaka 
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 
  • olej do smażenia
  • szczypiorek do posypania 
  • świeża, posiekana papryczka chilli
  • uprażone ziarna sezamu 
  • sól, pieprz
Koreański sos:
  • 3 łyżki masła 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżo starego imbiru
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka brązowego cukru 
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki pasty gochujang
Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyć, osuszyć, obrać z błonek i pokroić w większą kostkę, doprawić solą i pieprzem.  Wymieszać kawałki kurczaka z roztrzepanym jajkiem, a następnie z mąką kukurydzianą. 
  2.  Na patelni rozgrzać ok. 3 łyżki oleju i usmażyć kurczaka na rumiany kolor z każdej strony. Zdjąć z patelni. 
  3. Na tą samą patelnię wrzucić masło, zmniejszyć ogień. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir, smażyć, aż uwolnią swoje aromaty. Dodać brązowy cukier i miód, wymieszać i poczekać, aż cukier się rozpuści. Następnie dolać sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy i pastę gochujang. Podsmażyć ok. 30 sekund, dodać kurczaka i wymieszać go do obtoczenia w całości w sosie. 
  4. Podawać z posiekanym szczypiorkiem, ziarnami sezamu i papryczką chilli z dodatkiem ryżu.  
Smacznego :) 

Komentarze

Translate