Składniki:
- makaron ramen
- 2 litry bulionu lub wody
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 1/2 szklanki czerwonej pasty miso
- 1/3 szklanki pasty tahini
- 2 łyżki sosu sriracha
- wcześniej namoczone 3 lub 4 grzyby shiitake
- olej sezamowy
Dodatkowo:
- szpinak baby
- ugotowane jajko na półtwardo lub miękko
- gruby szczypiorek
- prażone ziarna sezamu
- posiekana papryczka chilli
- marchewka pokrojona w cienkie słupki
Przygotowanie:
- Cebulę dymkę obrać, posiekać w drobną kosteczkę. Grzyby shiitake obrać z nóżek i pokroić kapelusze w cienkie paski.
- Rozgrzać 2 łyżki oleju sezamowego na patelni, wrzucić cebulę i zeszklić, następnie dodać grzyby, chwilę podsmażyć, dodać pastę tahini oraz pastę miso, znowu podsmażę, wlać 2 litry bulionu lub wody, zagotować. Dodać sos sriracha.
- Makaron ramen ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przełożyć do miseczek. Zalać wywarem, udekorować przepołowionym jajkiem, garścią szpinaku, prażonym sezamem, papryczką chilli, posiekanym szczypiorkiem oraz marchewką.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz