Pikantny miso ramen

 

Składniki:

  • makaron ramen
  • 2 litry bulionu lub wody
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 1/2 szklanki czerwonej pasty miso 
  • 1/3 szklanki pasty tahini
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • wcześniej namoczone 3 lub 4 grzyby shiitake
  • olej sezamowy 
Dodatkowo:
  • szpinak baby
  • ugotowane jajko na półtwardo lub miękko
  • gruby szczypiorek 
  • prażone ziarna sezamu
  • posiekana papryczka chilli 
  • marchewka pokrojona w cienkie słupki
Przygotowanie:
  1. Cebulę dymkę obrać, posiekać w drobną kosteczkę. Grzyby shiitake obrać z nóżek i pokroić kapelusze w cienkie paski. 
  2. Rozgrzać 2 łyżki oleju sezamowego na patelni, wrzucić cebulę i zeszklić, następnie dodać grzyby, chwilę podsmażyć, dodać pastę tahini oraz pastę miso, znowu podsmażę, wlać 2 litry bulionu lub wody, zagotować. Dodać sos sriracha. 
  3. Makaron ramen ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przełożyć do miseczek. Zalać wywarem, udekorować przepołowionym jajkiem, garścią szpinaku, prażonym sezamem, papryczką chilli, posiekanym szczypiorkiem oraz marchewką.
Smacznego :)

Komentarze

Translate