Składniki:
- 600 g pomidorów
- 1 cebula
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżka świeżego koperku
- 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 10 g kaparów
- 50 g sera feta
- 1 jajko
- 100 mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- jogurt grecki z odrobiną soku z cytryny
Przygotowanie:
- Pomidory naciąć nożem w kilku miejscach, sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę.
- Jednego pomidora pokroić w kostkę, a resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odsączyć na sitku i włożyć do miski.
- Cebulę obrać, zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do pomidorów. Wsypać również do nich zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, kapary, sól, pieprz, pokruszony ser feta i jajko. Dodać mąkę i zamieszać do uzyskania konsystencji gęstego ciasta.
- Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Podawać z jogurtem greckim z sokiem z cytryny.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz