Placuszki pomidorowe


Składniki:

  • 600 g pomidorów 
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka świeżego koperku 
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki 
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g kaparów 
  • 50 g sera feta 
  • 1 jajko
  • 100 mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz 
  • jogurt grecki z odrobiną soku z cytryny 
Przygotowanie:
  1. Pomidory naciąć nożem w kilku miejscach, sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. 
  2. Jednego pomidora pokroić w kostkę, a resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odsączyć na sitku i włożyć do miski. 
  3. Cebulę obrać, zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do pomidorów. Wsypać również do nich zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, kapary, sól, pieprz, pokruszony ser feta i jajko. Dodać mąkę i zamieszać do uzyskania konsystencji gęstego ciasta.  
  4.  Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Podawać z jogurtem greckim z sokiem z cytryny. 
Smacznego :) 

Komentarze

Translate