Bulgogi wieprzowe

 

Składniki: 

  • 2,5 łyżki papryki gochugaru lub płatków chilli
  • 2 łyżki mirin (wino ryżowe)
  • 1 i 1/2 sosu rybnego 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki dżemu morelowego lub jabłkowego 
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • pieprz 
  • 8 posiekanych ząbków czosnku
  • 1 kg karkówki wieprzowej lub łopatki pokrojonej w cienkie plastry
  • 1 duża cebula pokrojona w pióra
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łodygi szczypiorku dymki pocięte na długie paski
  • 1 świeża papryczka chili
  • prażone ziarna sezamu do posypania 
  • ryż 
  • sałata rzymska 
Przygotowanie: 
  1. W miseczce wymieszać paprykę gochugaru, mirin, sos rybny, sos sojowy, dżem morelowy, cukier, pieprz i czosnek. Do marynaty dodać pokrojone mięso i cebulę, wymieszać do obtoczenia i odstawić najlepiej na całą noc. Przed smażeniem wyjąć mięso nieco wcześniej z lodówki. 
  2. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  3. Na dużej patelni, na oleju usmażyć mięso wraz z cebulą. Na koniec dorzucić posiekaną papryczkę chili i posypać sezamem. Podawać z ryżem i/lub zawinięte kawałki mięsa w liście sałaty. 
Smacznego :) 

Komentarze

Translate