Składniki:
- 2,5 łyżki papryki gochugaru lub płatków chilli
- 2 łyżki mirin (wino ryżowe)
- 1 i 1/2 sosu rybnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki dżemu morelowego lub jabłkowego
- 2 płaskie łyżki cukru
- pieprz
- 8 posiekanych ząbków czosnku
- 1 kg karkówki wieprzowej lub łopatki pokrojonej w cienkie plastry
- 1 duża cebula pokrojona w pióra
- 1 łyżka oleju
- 4 łodygi szczypiorku dymki pocięte na długie paski
- 1 świeża papryczka chili
- prażone ziarna sezamu do posypania
- ryż
- sałata rzymska
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszać paprykę gochugaru, mirin, sos rybny, sos sojowy, dżem morelowy, cukier, pieprz i czosnek. Do marynaty dodać pokrojone mięso i cebulę, wymieszać do obtoczenia i odstawić najlepiej na całą noc. Przed smażeniem wyjąć mięso nieco wcześniej z lodówki.
- Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na dużej patelni, na oleju usmażyć mięso wraz z cebulą. Na koniec dorzucić posiekaną papryczkę chili i posypać sezamem. Podawać z ryżem i/lub zawinięte kawałki mięsa w liście sałaty.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz