Składniki: /2 porcje
- 125g makaronu chow main
- 4 pieczarki
- cebula
- papryka żółta
- marchewka
- 200 g polędwicy wieprzowej
- 1/2 cukinii
- 3 cm świeżo startego imbiru
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- szczypior
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 0,5 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka sosu sriracha
- sól, biały pieprz
Na sos:
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka mirin lub octu ryżowego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 80 ml wody
Przygotowanie:
- Pieczarki pokroić na 4-6 części w zależności od wielkości, cebulę i paprykę pokroić na większe kawałki, marchewkę obrać i pokroić na zapałki, a cukinie w półksiężyce. Polędwicę oczyścić z błony i pokroić w poprzek w cienkie plasterki, doprawić solą i białym pieprzem, dodać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej, wymieszać, odstawić.
- Składniki sosu razem wymieszać, odstawić.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą.
- Na woku lub dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić wszystkie pokrojone wcześnie warzywa, smażyć 3 minuty co jakiś czas mieszając, następnie wrzucić starty imbir z czosnkiem i smażyć kolejne 2 minuty. Zdjąć warzywa z patelni.
- Rozgrzać kolejne 2 łyżki oliwy na woku/patelni, wrzucić kawałki polędwicy i smażyć do zrumienia z każdej strony. Następnie dodać wcześniej podsmażone warzywa i makaron, zalać przygotowanym wcześniej sosem, dodać srirache i wymieszać. Podgrzewać 1 minutę mieszając.
- Podawać z posiekanym szczypiorem i prażonym sezamem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz