Pikantny makaron chow main z polędwicą wieprzową

 

Składniki: /2 porcje

  • 125g makaronu chow main
  • 4 pieczarki
  • cebula
  • papryka żółta
  • marchewka 
  • 200 g polędwicy wieprzowej
  • 1/2 cukinii
  • 3 cm świeżo startego imbiru 
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • szczypior
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju do smażenia 
  • 0,5 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka sosu sriracha
  • sól, biały pieprz
Na sos:
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka mirin lub octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru brązowego 
  • 80 ml wody 
Przygotowanie:
  1. Pieczarki pokroić na 4-6 części w zależności od wielkości, cebulę i paprykę pokroić na większe kawałki, marchewkę obrać i pokroić na zapałki, a cukinie w półksiężyce. Polędwicę oczyścić z błony i pokroić w poprzek w cienkie plasterki, doprawić solą i białym pieprzem, dodać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej, wymieszać, odstawić. 
  2. Składniki sosu razem wymieszać, odstawić. 
  3. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. 
  4. Na woku lub dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić wszystkie pokrojone wcześnie warzywa, smażyć 3 minuty co jakiś czas mieszając, następnie wrzucić starty imbir z czosnkiem i smażyć kolejne 2 minuty. Zdjąć warzywa z patelni. 
  5. Rozgrzać kolejne 2 łyżki oliwy na woku/patelni, wrzucić kawałki polędwicy i smażyć do zrumienia z każdej strony. Następnie dodać wcześniej podsmażone warzywa i makaron, zalać przygotowanym wcześniej sosem, dodać srirache i wymieszać. Podgrzewać 1 minutę mieszając. 
  6. Podawać z posiekanym szczypiorem i prażonym sezamem. 
Smacznego :) 

Komentarze

Translate