Spaghetti napoli

 

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 3 duże ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • garść świeżo posiekanej bazylii
  • drobno starty parmezan
  • sól, pieprz 
  • 1 szklanka wody z gotowania makaronu 
Przygotowanie:
  1. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, następnie dodać czosnek, chwilę podsmażyć, aż uwolni aromat. Dodać koncentrat pomidorowy, smażyć jeszcze ok.1 minutę. Wlać pomidory z puszki, dodać cukier i gotować pod przykryciem ok. 10 minut, a następnie kolejne 10 minut bez przykrycia co jakiś czas mieszając. Doprawić solą (nie dużo) i pieprzem. 
  2. W międzyczasie ugotować makaron i odlać z niego szklankę wody pod koniec gotowania.  
  3. Do ugotowanego i odparowanego sosu wrzucić makaron bezpośrednio po odcedzeniu, dolać szklankę wody z makaronu, łyżkę startego parmezanu, zdjąć z ognia, dodać posiekaną bazylię i całość wymieszać. 
Smacznego :) 

Komentarze

Translate