Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 3 duże ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- garść świeżo posiekanej bazylii
- drobno starty parmezan
- sól, pieprz
- 1 szklanka wody z gotowania makaronu
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, następnie dodać czosnek, chwilę podsmażyć, aż uwolni aromat. Dodać koncentrat pomidorowy, smażyć jeszcze ok.1 minutę. Wlać pomidory z puszki, dodać cukier i gotować pod przykryciem ok. 10 minut, a następnie kolejne 10 minut bez przykrycia co jakiś czas mieszając. Doprawić solą (nie dużo) i pieprzem.
- W międzyczasie ugotować makaron i odlać z niego szklankę wody pod koniec gotowania.
- Do ugotowanego i odparowanego sosu wrzucić makaron bezpośrednio po odcedzeniu, dolać szklankę wody z makaronu, łyżkę startego parmezanu, zdjąć z ognia, dodać posiekaną bazylię i całość wymieszać.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz