Najlepsze i najłatwiejsze ciasto na pierogi

 


Składniki: / na ok. 40-50 sztuk

  • 500 g mąki pszennej
  • mniej więcej 250 ml letniej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli 
Przygotowanie:
  1. Do miski z mąką dolać letnią wodę, olej i sól. Całość wymieszać ręką do połączenia składników, wyjąć na blat i ugniatać chwilę do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta (jeśli jest zbyt twarde, należy dolać odrobinę więcej wody). 
  2. Ciasto podzielić na 3 części. Następnie rozwałkować jedną część cienko na blacie lub stolnicy i wycinać kółka szklanką o średnicy ok. 7 cm. Nałożyć farsz, składać na pół sklejając boki i ewentualnie zawijając falbankę. Powtórzyć z resztą ciasta. Gotowe pierożki z farszem odkładać na opruszonej mąką stolnicy/desce/blacie, aby nie schły w oczekiwaniu na ugotowanie można przykryć je wilgotną ściereczką. 
  3. Pozlepiane pierogi wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować do wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjąć cedzakiem, i zajadać lub przestudzone zamrozić smarując je wcześniej olejem, aby się nie sklejały w pojemniku. 
Smacznego :) 

Komentarze

Translate