Składniki:
Przyprawy:
- 4 ziarna kardamonu
- 2 liście laurowe
- 1 laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżka pieprzu syczuańskiego
- 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
- 1 łyżka jagód goji lub 2 łyżki żurawiny świeżej
Na zupę:
- 600 - 800 g goleni wołowej/karkówki wołowej lub mięsa wołowego na gulasz
- 6 łyżek oleju
- 8 posiekanych ząbków czosnku
- 60 g świeżego imbiru
- 1/2 dużej cebuli pokrojonej w piórka
- 5 łodyg grubego szczypiorku
- 3 łyżki pasty toban djan
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki wina shaoxing lub innego wytrawnego wina
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże pomidory pokrojone w spore kawałki
- 12 szklanek zimnej wody (2,5 litra)
Pozostałe:
- świeżo posiekana kolendra
- zblanszowane liście mini sałaty rzymskiej
- ulubiony makaron do zupy
- posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
- Przyprawy uprażyć na patelni dla uwolnienia aromatu, po czym przełożyć do woreczka na przyprawy i związać.
- Mięso pokroić w większą kostkę, wrzucić do wrzącej wody na 2 minuty, aby pozbyć się krwi, odcedzić i odłożyć.
- W dużym garnku rozgrzać 6 łyżek oleju, wrzucić 16 ząbków czosnku, przekrojony na pół kawałek imbiru, cebulę i szczypior. Smażyć ok. 1 minutę do uwolnienia aromatów. Następnie dodać 3 łyżki pasty toban djan, 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego oraz wina, ciemny sos sojowy, 1/2 łyżeczki soli, gotować jeszcze 1 minutę. Następnie wrzucić mięso oraz pokrojone pomidory. Całość zalać wodą i dodać woreczek z uprażonymi przyprawami. Dusić na małym ogniu przez 1,5 godziny.
- W osobnym garnku ugotować makaron i zblanszować kapustę.
- Ugotowany makaron przełożyć do miseczek, dolać zupę z kawałkami mięsa, posypać kolendrą i szczypiorkiem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz