Niu rou mian czyli tajwańska zupa z wołowiną

 




Składniki: 

Przyprawy:

  • 4 ziarna kardamonu
  • 2 liście laurowe
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżka pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 1 łyżka jagód goji lub 2 łyżki żurawiny świeżej 
Na zupę:
  • 600 - 800 g goleni wołowej/karkówki wołowej lub mięsa wołowego na gulasz 
  • 6 łyżek oleju 
  • 8 posiekanych ząbków czosnku
  • 60 g świeżego imbiru
  • 1/2 dużej cebuli pokrojonej w piórka
  • 5 łodyg grubego szczypiorku
  • 3 łyżki pasty toban djan 
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki wina shaoxing lub innego wytrawnego wina 
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże pomidory pokrojone w spore kawałki
  • 12 szklanek zimnej wody (2,5 litra)
Pozostałe:
  • świeżo posiekana kolendra 
  • zblanszowane liście mini sałaty rzymskiej 
  • ulubiony makaron do zupy 
  • posiekany szczypiorek 
Przygotowanie: 
  1. Przyprawy uprażyć na patelni dla uwolnienia aromatu, po czym przełożyć do woreczka na przyprawy i związać. 
  2. Mięso pokroić w większą kostkę, wrzucić do wrzącej wody na 2 minuty, aby pozbyć się krwi, odcedzić i odłożyć. 
  3. W dużym garnku rozgrzać 6 łyżek oleju, wrzucić 16 ząbków czosnku, przekrojony na pół kawałek imbiru, cebulę i szczypior. Smażyć ok. 1 minutę do uwolnienia aromatów. Następnie dodać 3 łyżki pasty toban djan, 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego oraz wina, ciemny sos sojowy, 1/2 łyżeczki soli, gotować jeszcze 1 minutę. Następnie wrzucić mięso oraz pokrojone pomidory. Całość zalać wodą i dodać woreczek z uprażonymi przyprawami. Dusić na małym ogniu przez 1,5 godziny. 
  4. W osobnym garnku ugotować makaron i zblanszować kapustę. 
  5.  Ugotowany makaron przełożyć do miseczek, dolać zupę z kawałkami mięsa, posypać kolendrą i szczypiorkiem. 
Smacznego :) 

Komentarze

Translate