Składniki:
Ciasto na pizze:
- 350g mąki typ 0 (do pizzy)
- 210 ml jasnego piwa
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 24g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży suchych)
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano, czosnku granulowanego i cebuli granulowanej
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Pozostałe:
- biała cebula pokrojona w plasterki
- czosnek pokrojony w plasterki
- ser pokrojony w kostkę lub starty ementaler/gouda
- musztarda sarepska
- przyprawa do pizzy: 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego, 1 łyżeczka płatków chili i 1 łyżeczka suszonego oregano.
Przygotowanie:
- Piwo podgrzać delikatnie w garnku. Do malaksera dodać pozostałe składniki o miksować przez ok. pół minuty na wysokich obrotach do połączenia składników. Następnie dolewać powolnym strumieniem ciepłe piwo do ciasta i dalej miksować, aż będzie sprężyste. Powstałą kulę wyrabiać ręcznie na lekko posypanej mąką stolnicy/blacie ok. 1 minutę.
- Ciasto podzielić na 4 kawałki, uformować w kulki, przykryć wilgotnym ręcznikiem i odstawić na 15 min w temp. pokojowej.
- W garnuszku na oliwie z oliwek podsmażyć koncentrat pomidorowy, dodać oregano i bazylie, podsmażyć jeszcze pół minuty, następnie wlać pomidory z puszki i dodać resztę składników na sos, zagotować. Całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotować bez przykrycia jeszcze 10-15 minut do zredukowania sosu.
- Piekarnik nagrzać do temp. 250 C.
- Wyrośnięte kulki ciasta rozwałkować na pizzerki ok. 8 cm średnicy, posmarować łyżeczką musztardy, sosem pomidorowym, położyć na wierzch cebulę, czosnek oraz ser, a następnie posypać przyprawą do pizzy i odstawić do wyrośnięcia na jeszcze jakieś 12 min.
- Pizzerki piec ok. 8 minut do zrumienienia z wierzchu na średnim poziomie piekarnika.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz