Składniki:
- 4 duże kapusty pekińskie
- 5 litrów wody
- 3 szklanki soli morskiej lub koszernej
Pasta kimchi:
Owsianka ryżowa:
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 grzybek shiitake
- 1/4 szklanki mąki ryżowej lub mąki owsianej
- 1 szklanka sosu rybnego
- 1 łyżeczka pasty ze sfermentowanych krewetek (można pominąć)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli morskiej
- 15 ząbków czosnku
- kawałek drobno startego imbiru ok. 4 cm
- 1 duża, biała cebula pokrojona na 4 części
- 1 obrane jabłko pokrojone na 4 części
- 3 do 5 czerwonych papryczek chili (można pominąć)
- 1/2 do 1 szklanki Gochugaru, koreańskich płatków chili
- 2 średnie marchewki pokrojone na zapałki
- 1 duża biała rzodkiew również pokrojona na zapałki
- 8 łodyg zielonej cebulki
Przygotowanie:
- Kapusty przekroić na 4 części wzdłuż, umyć pod bieżącą wodą. Każdy z liści (nie odrywając go) posypać solą. Następnie 5 litrów wody wymieszać z pozostałą solą w dużej misce i moczyć w niej kapustę przez 24h co jakiś czas obracając ją w razie potrzeby.
- Kapusty opłukać zimną wodą dokładnie z soli. Odłożyć na sito, aby ociekły.
- W garnku zagotować 3 szklanki wody z grzybkiem shiitake i 2 łyżkami sosu rybnego, dodać do niej mąkę ryżową/owsianą cały czas mieszając. gotować ok. 3 minuty. Odstawić do przestygnięcia.
- Do blendera kielichowego dodać przestudzoną ryżową owsiankę i resztę składników na pastę. Całość zblendować, wyłożyć do dużej miski, dodać pokrojone marchewki, zieloną cebulkę i rzodkiew. Wymieszać.
- Powstałą pastą smarować obficie każdy liść kapusty (nie odrywając ich), następnie wsadzić kapusty w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki do słoików.
- Słoiki odstawić na 1 dzień w temperaturze pokojowej nie dokręcając ich do końca (jeśli wolicie bardzo mocno kwaśną można zostawić nawet do 3 dni), następnie włożyć do lodówki na ok. tydzień. Po tym czasie można zajadać kimchi, ja część ze słoiczków pasteryzuje.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz