Kimchi

 

Składniki:

  • 4 duże kapusty pekińskie
  • 5 litrów wody 
  • 3 szklanki soli morskiej lub koszernej 
Pasta kimchi:

Owsianka ryżowa:
  • 3 szklanki wody 
  • 2 łyżki sosu rybnego 
  • 1 grzybek shiitake
  • 1/4 szklanki  mąki ryżowej lub mąki owsianej 
Pasta:
  • 1 szklanka sosu rybnego 
  • 1 łyżeczka pasty ze sfermentowanych krewetek (można pominąć)
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka soli morskiej 
  • 15 ząbków czosnku
  •  kawałek drobno startego imbiru ok. 4 cm 
  • 1 duża, biała cebula pokrojona na 4 części 
  • 1 obrane jabłko pokrojone na 4 części 
  • 3 do 5 czerwonych papryczek chili (można pominąć)
  • 1/2 do 1 szklanki Gochugaru, koreańskich płatków chili
Dodatki:
  • 2 średnie marchewki pokrojone na zapałki 
  • 1 duża biała rzodkiew również pokrojona na zapałki 
  • 8 łodyg zielonej cebulki 
Przygotowanie:
  1. Kapusty przekroić na 4 części wzdłuż, umyć pod bieżącą wodą. Każdy z liści (nie odrywając go) posypać solą. Następnie 5 litrów wody wymieszać z pozostałą solą w dużej misce i moczyć w niej kapustę przez 24h co jakiś czas obracając ją w razie potrzeby. 
  2. Kapusty opłukać zimną wodą dokładnie z soli. Odłożyć na sito, aby ociekły.  
  3. W garnku zagotować 3 szklanki wody z grzybkiem shiitake i 2 łyżkami sosu rybnego, dodać do niej mąkę ryżową/owsianą cały czas mieszając. gotować ok. 3 minuty. Odstawić do przestygnięcia. 
  4. Do blendera kielichowego dodać przestudzoną ryżową owsiankę i resztę składników na pastę. Całość zblendować, wyłożyć do dużej miski, dodać pokrojone marchewki, zieloną cebulkę i rzodkiew. Wymieszać. 
  5. Powstałą pastą smarować obficie każdy liść kapusty (nie odrywając ich), następnie wsadzić kapusty w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki do słoików. 
  6. Słoiki odstawić na 1 dzień w temperaturze pokojowej nie dokręcając ich do końca (jeśli wolicie bardzo mocno kwaśną można zostawić nawet do 3 dni), następnie włożyć do lodówki na ok. tydzień. Po tym czasie można zajadać kimchi, ja część ze słoiczków pasteryzuje. 
Smacznego :) 


Komentarze

Translate