Zakwas do barszczu czerwonego

 

Składniki:

  • 1kg średniej wielkości buraków ćwikłowych
  • 1/2 główki czosnku (5-6 ząbków)
  • ok. 700 ml letniej wody 
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu czarnego 
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli 
Przygotowanie: 
  1. Buraki umyć, obrać i pokroić na grube plasterki. Na dno wyparzonego słoika włożyć kilka plastrów buraka, następnie 2 ząbki czosnku w łupinie, liść laurowy, kilka kulek pieprzu, ziele angielskie i kolejno przekładać warstwami, aż skończą się buraki. 
  2. W letniej, przegotowanej wodzie rozpuścić 2 łyżeczki soli, docisnąć buraki w słoiku i zalać wodą trochę ponad buraki. Można docisnąć kieliszkiem lub szklanką, aby nie wypływały ponad wodę, wówczas mogą spleśnieć. 
  3. Słoik zamknąć i odstawić w chłodne, suche i ciemne miejsce od 7-10 dni.
  4. Gotowy zakwas odcedzić i przechowywać w lodówce do kilku tygodni lub zapasteryzować. 
Smacznego :) 

Komentarze

Translate