Składniki:
- 1kg średniej wielkości buraków ćwikłowych
- 1/2 główki czosnku (5-6 ząbków)
- ok. 700 ml letniej wody
- 3 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 6 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Buraki umyć, obrać i pokroić na grube plasterki. Na dno wyparzonego słoika włożyć kilka plastrów buraka, następnie 2 ząbki czosnku w łupinie, liść laurowy, kilka kulek pieprzu, ziele angielskie i kolejno przekładać warstwami, aż skończą się buraki.
- W letniej, przegotowanej wodzie rozpuścić 2 łyżeczki soli, docisnąć buraki w słoiku i zalać wodą trochę ponad buraki. Można docisnąć kieliszkiem lub szklanką, aby nie wypływały ponad wodę, wówczas mogą spleśnieć.
- Słoik zamknąć i odstawić w chłodne, suche i ciemne miejsce od 7-10 dni.
- Gotowy zakwas odcedzić i przechowywać w lodówce do kilku tygodni lub zapasteryzować.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz