Domowa zapiekanka

 

Składniki: /na 4 szt. 

  • 2 bagietki paryskie lub bułki paryskie 
  • 500g pieczarek 
  • 1 cebula biała pokrojona w drobną kostkę  
  • 200g ulubionej szynki 
  • 200g ulubionego sera (u mnie cheddar) 
  • ketchup
  • sos czosnkowy
  • szczypiorek 
  • sól, pieprz 
Przygotowanie: 
  1. Nastawić piekarnik do temp. 200 C góra-dół. 
  2. Pieczarki umyć i pokroić na drobne kawałki lub plasterki, następnie usmażyć na maśle z cebulką i doprawić solą i pieprzem. Odstawić.  
  3. Szynkę pokroić w kosteczkę, ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. 
  4. Na każdą połowę przekrojonej wzdłuż bagietki położyć ser, następnie przesmażone pieczarki z cebulką, szynkę i znowu ser. 
  5. Zapiekanki piec na wyższym poziomie piekarnika ok. 7-10 minut. 
  6. Na koniec polać sosem czosnkowym oraz ketchupem i posypać szczypiorkiem lub innymi ulubionymi dodatkami. 
Smacznego :) 

Komentarze

Translate