Domowy olej chili





 Składniki:

  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki płatków chili lub papryki gochugaru
  • 2 szalotki pokrojone w kosteczkę
  • 1 łyżka pieprzu syczuańskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki pasty toban djan (chińskiej pasty chili z fasoli)
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta przyprawy pięciu smaków (Opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Ziarna pieprzu syczuańskiego uprażyć na suchej patelni i zmielić w moździerzu. 
  2. Na woku lub głębszej patelni, na średnim ogniu rozgrzać 1/4 szklanki oleju i wrzucić pokrojoną szalotkę. Smażyć 2-3  minuty, następnie dodać sos sojowy lejąc po ścianach woka lub patelni, dodać pastę toban djan, pieprz syczuański, płatki chili, cukier, sól i szczyptę przyprawy pięciu smaków. Na koniec dodać pozostały olej i smażyć jeszcze jakieś 2-3 minuty. 
Smacznego :) 

Komentarze

Translate