Składniki:
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki płatków chili lub papryki gochugaru
- 2 szalotki pokrojone w kosteczkę
- 1 łyżka pieprzu syczuańskiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki pasty toban djan (chińskiej pasty chili z fasoli)
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta przyprawy pięciu smaków (Opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ziarna pieprzu syczuańskiego uprażyć na suchej patelni i zmielić w moździerzu.
- Na woku lub głębszej patelni, na średnim ogniu rozgrzać 1/4 szklanki oleju i wrzucić pokrojoną szalotkę. Smażyć 2-3 minuty, następnie dodać sos sojowy lejąc po ścianach woka lub patelni, dodać pastę toban djan, pieprz syczuański, płatki chili, cukier, sól i szczyptę przyprawy pięciu smaków. Na koniec dodać pozostały olej i smażyć jeszcze jakieś 2-3 minuty.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz