Cilbir czyli jajko po turecku

 

Składniki:

  • jajko
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego 
Na jogurt:
  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 3 łyżki świeżo posiekanego koperku
  • 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę 
  • sól, pieprz 
Na masło chili:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 
Przygotowanie:
  1. Jogurt wymieszać z koperkiem i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Odstawić. 
  2. Masło z przyprawami podsmażyć delikatnie na patelni, aby uwolniło aromat przypraw. Również odstawić. 
  3. Zagotować wodę w garnku, dodać łyżeczkę octu, wykonać wirek i wbić jajko. Gotować ok.1 min. do 2. Wyjąć jajko, ułożyć na jogurcie i polać masłem chili. 
Smacznego :)

Komentarze

Translate