Składniki:
- 2 duże cukinie
- 1,5 puszki pomidorów krojonych (600g)
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 kulka mozzarelli odsączonej z wody
- 1 szklanka startego żółtego sera (u mnie edamski)
- sól, pieprz
- odrobina cukru
- garść drobno posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
- Cukinie umyć, odciąć końce, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążyć środki na kształt łódeczek. Łódeczki lekko posolić i odstawić środkiem do dołu na kratce, aż odciekną z wody.
- Marchew obrać i pokroić w kosteczkę wraz z selerem naciowym i cebulą. Czosnek drobno posiekać.
- Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i wrzucić w/w pokrojone warzywa, smażyć ok 3 minuty, następnie dodać paprykę wędzoną i tymianek, jeszcze chwilę podsmażyć, dodać pomidory z puszki, doprawić solą i cukrem i zredukować na małym ogniu bez przykrycia, aż zgęstnieje co jakiś czas mieszając.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 210 stopni C grzanie góra-dół.
- Gotowy sos zdjąć z ognia i przyprawić pieprzem.
- Cukinie wytrzeć ręcznikiem papierowym z wody, którą puściły i położyć na blachę z wyposażenia piekarnika na papier do pieczenia. Środki cukinii wypełnić pomidorowym farszem, na farsz położyć kawałki mozzarelli i opruszyć żółtym serem.
- Piec ok. 15 minut w piekarniku do zrumienienia się serów.
- Po upieczeniu posypać natką pietruszki.
Smacznego :)
Cukinia, pomidory pomidorowy cukinie marchewka seler naciowy pieczona cukinia
Komentarze
Prześlij komentarz