Cukinie faszerowane pomidorami

 

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 1,5 puszki pomidorów krojonych (600g)
  • 1 łodyga selera naciowego 
  • 1 marchewka 
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 kulka mozzarelli odsączonej z wody
  • 1 szklanka startego żółtego sera (u mnie edamski)
  • sól, pieprz 
  • odrobina cukru 
  • garść drobno posiekanej pietruszki
Przygotowanie: 
  1. Cukinie umyć, odciąć końce, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążyć środki na kształt łódeczek. Łódeczki lekko posolić i odstawić środkiem do dołu na kratce, aż odciekną z wody. 
  2. Marchew obrać i pokroić w kosteczkę wraz z selerem naciowym i cebulą. Czosnek drobno posiekać.   
  3. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i wrzucić w/w pokrojone warzywa, smażyć ok 3 minuty, następnie dodać paprykę wędzoną i tymianek, jeszcze chwilę podsmażyć, dodać pomidory z puszki, doprawić solą i cukrem i zredukować na małym ogniu bez przykrycia, aż zgęstnieje co jakiś czas mieszając. 
  4.  Nagrzać piekarnik do temperatury 210 stopni C grzanie góra-dół. 
  5. Gotowy sos zdjąć z ognia i przyprawić pieprzem. 
  6. Cukinie wytrzeć ręcznikiem papierowym z wody, którą puściły i położyć na blachę z wyposażenia piekarnika na papier do pieczenia. Środki cukinii wypełnić pomidorowym farszem, na farsz położyć kawałki mozzarelli i opruszyć żółtym serem. 
  7. Piec ok. 15 minut w piekarniku do zrumienienia się serów. 
  8. Po upieczeniu posypać natką pietruszki. 
Smacznego :) 

Cukinia, pomidory pomidorowy cukinie marchewka seler naciowy pieczona cukinia

Komentarze

Translate