Składniki: / na ok. 12 sztuk
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 100g salami w plasterkach
- 2 kulki mozzarelli lub szklanka startego parmezanu
- 100g pieczarek
- 1 mała cebula
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plastry i usmażyć razem na odrobinie oleju. Odstawić do wystudzenia.
- Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach, salami pokroić w drobną kosteczkę, pomidorki umyć i pokroić w plasterki.
- Piekarnik nagrzać do temp. 180 C.
- Do jednej miski wrzucić jajka, mleko, olej i wymieszać do połączenia składników.
- Do drugiej miski wrzucić suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, bazylie, oregano, przyprawę do pizzy i sól. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać tak, aby nie było grudek. Następnie dodać do ciasta pieczarki z cebulką, salami i połowę startej mozzarelli. Ponownie wymieszać.
- Foremki do babeczek wypełnić ciastem do ich 3/4 wysokości. Na koniec dodać po 2 plasterki pomidorków do każdej babeczki i posypać je resztą startej mozzarelli.
- Babeczki piec ok. 30 minut. Po upieczeniu jeszcze gorące posypać przyprawą do pizzy. Zajadać z ketchupem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz