Pizzowe babeczki

 

Składniki: / na ok. 12 sztuk 

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 2 jajka
  • 100g salami w plasterkach
  • 2 kulki mozzarelli lub szklanka startego parmezanu 
  • 100g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 łyżeczki oregano 
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
Przygotowanie:
  1. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plastry i usmażyć razem na odrobinie oleju. Odstawić do wystudzenia. 
  2. Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach, salami pokroić w drobną kosteczkę, pomidorki umyć i pokroić w plasterki. 
  3. Piekarnik nagrzać do temp. 180 C. 
  4. Do jednej miski wrzucić jajka, mleko, olej i wymieszać do połączenia składników. 
  5. Do drugiej miski wrzucić suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, bazylie, oregano, przyprawę do pizzy i sól. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać tak, aby nie było grudek. Następnie dodać do ciasta pieczarki z cebulką, salami i połowę startej mozzarelli. Ponownie wymieszać. 
  6. Foremki do babeczek wypełnić ciastem do ich 3/4 wysokości. Na koniec dodać po 2 plasterki pomidorków do każdej babeczki i posypać je resztą startej mozzarelli. 
  7. Babeczki piec ok. 30 minut. Po upieczeniu jeszcze gorące posypać przyprawą do pizzy. Zajadać z ketchupem. 
Smacznego :) 

Komentarze

Translate