Domowy chleb tostowy

 

Składniki:  /na 1 bochenek

  • 330g mąki pszennej (u mnie typ 500)
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 1 roztrzepane jajko
  • 20g cukru 
  • 1/4 łyżeczki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka soli
  • 30g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży 
Dodatkowo:
  • 10g mąki 
  • 50 ml wody
Przygotowanie:
  1. 10 g mąki oraz 50 ml wody podgrzać w garnuszku cały czas mieszając do uzyskania masy w formie budyniu. Odstawić do przestudzenia. 
  2. Mleko podgrzać delikatnie, wsypać do nich drożdże i wymieszać, odstawić. 
  3. Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier, sól i całość wymieszać, następnie dodać powstały "budyń', jajko, mleko z drożdżami i syrop z agawy. Ciasto wyrabiać w robocie planetarnym ok. 10 minut na wolnych obrotach, po tym czasie dodać masło i wyrabiać jeszcze 5 minut do uzyskania gładkiej masy.  
  4. Ciasto przełożyć do miski i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę opruszoną mąką i podzielić na 3 równe części. Ciasto podzielić na kulki, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na kolejne 15 minut. 
  6. Każdą z kulek ciasta rozwałkować, złożyć na pół, rozwałkować na prostokąt i zwinąć w rulonik. 
  7. Ruloniki z ciasta ułożyć w prostokątnej foremce wysmarowanej masłem i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Przykryć folią lub ściereczką.
  8. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C, wierzch chleba posmarować roztopionym masłem i piec chlebek ok. 45 minut do złotego koloru. 
  9. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce ok. 1h. 
Smacznego :) 

chleb, chlebek, tost, tostowy, mąka pszenna, pszenny, pieczywo

chlebek, pieczywo, mąka, tost

Komentarze

Translate