Składniki: /na 1 bochenek
- 330g mąki pszennej (u mnie typ 500)
- 3/4 szklanki mleka
- 1 roztrzepane jajko
- 20g cukru
- 1/4 łyżeczki syropu z agawy
- 1 łyżeczka soli
- 30g masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
Dodatkowo:
- 10g mąki
- 50 ml wody
Przygotowanie:
- 10 g mąki oraz 50 ml wody podgrzać w garnuszku cały czas mieszając do uzyskania masy w formie budyniu. Odstawić do przestudzenia.
- Mleko podgrzać delikatnie, wsypać do nich drożdże i wymieszać, odstawić.
- Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier, sól i całość wymieszać, następnie dodać powstały "budyń', jajko, mleko z drożdżami i syrop z agawy. Ciasto wyrabiać w robocie planetarnym ok. 10 minut na wolnych obrotach, po tym czasie dodać masło i wyrabiać jeszcze 5 minut do uzyskania gładkiej masy.
- Ciasto przełożyć do miski i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę opruszoną mąką i podzielić na 3 równe części. Ciasto podzielić na kulki, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na kolejne 15 minut.
- Każdą z kulek ciasta rozwałkować, złożyć na pół, rozwałkować na prostokąt i zwinąć w rulonik.
- Ruloniki z ciasta ułożyć w prostokątnej foremce wysmarowanej masłem i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Przykryć folią lub ściereczką.
- Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C, wierzch chleba posmarować roztopionym masłem i piec chlebek ok. 45 minut do złotego koloru.
- Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce ok. 1h.
Smacznego :)
chleb, chlebek, tost, tostowy, mąka pszenna, pszenny, pieczywo
chlebek, pieczywo, mąka, tost
Komentarze
Prześlij komentarz