Kluski śląskie

 

Składniki:

  • 1kg ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków 
  • 200 g skrobi ziemniaczanej (mniej, więcej 1/4 porcji ziemniaków)
  • 1 jajko (można pominąć)
  • płaska łyżeczka soli 
Przygotowanie: 
  1. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść gładkie ciasto. 
  2. W średnim garnku zagotować wodę z solą. 
  3. Uformować wałeczek podsypując blat/stolnicę mąką w razie potrzeby i pokroić na równe kawałki ok. 4 cm, a następnie z każdego z nich uformować kulki, w których na końcu zrobić wgłębienie palcem. Gotowe kluski odłożyć na posypaną skrobią deseczkę. 
  4. Do gotującej się wody wrzucać po kilka kluseczek, zmniejszyć ogień, aby kluski nie gotowały się mocno, a grzały w wodzie, po wypłynięciu ich na powierzchnię gotować je jeszcze 3 minuty i odcedzić. Podawać z ulubionymi sosami lub masłem i smażoną cebulką. 
Smacznego :) 

kluski, śląskie, kluseczki, ziemniaki, skrobia, mąka ziemniaczana 


Komentarze

Translate