Składniki:
- 1kg ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 200 g skrobi ziemniaczanej (mniej, więcej 1/4 porcji ziemniaków)
- 1 jajko (można pominąć)
- płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść gładkie ciasto.
- W średnim garnku zagotować wodę z solą.
- Uformować wałeczek podsypując blat/stolnicę mąką w razie potrzeby i pokroić na równe kawałki ok. 4 cm, a następnie z każdego z nich uformować kulki, w których na końcu zrobić wgłębienie palcem. Gotowe kluski odłożyć na posypaną skrobią deseczkę.
- Do gotującej się wody wrzucać po kilka kluseczek, zmniejszyć ogień, aby kluski nie gotowały się mocno, a grzały w wodzie, po wypłynięciu ich na powierzchnię gotować je jeszcze 3 minuty i odcedzić. Podawać z ulubionymi sosami lub masłem i smażoną cebulką.
Smacznego :)
kluski, śląskie, kluseczki, ziemniaki, skrobia, mąka ziemniaczana
Komentarze
Prześlij komentarz