Ogórki z kurkumą

 

Składniki:

  • 3 ogórki szklarniowe 
  • 2 mniejsze cebule 
  • 400 ml octu jabłkowego lub białego octu winnego
  • 200 g cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki płatków chili
  • ziarna gorczycy 
  • 600 ml wody 
  • 6 obranych i zmiażdżonych ząbków czosnku 
  • pieprz w kulkach 
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
Przygotowanie:
  1. Do czystych słoików wsypać o płaskiej łyżeczce ziaren gorczycy, jednym ząbku czosnku i 6 ziaren pieprzu.  
  2. Ogórki umyć pod bieżącą wodą i pokroić na plasterki o grubości mniej więcej jednego centymetra. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Do każdego ze słoików wkładać na przemian, warstwami plasterki ogórka i cebulę. 
  3. W garnku zagotować 600ml wody z resztą składników zalewy, po czym zalać nią słoiki z ogórkami po sam wierzch. Mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. Zostawić do wystudzenia. Można zajadać już na następny dzień.
Smacznego :) 

ogórki, ogóry, ogórasy, pikle, ogórki konserwowe, konserwy, słoiki, słoik, blog kulinarny, ogórek 


Komentarze

Translate