Składniki:
- 3 ogórki szklarniowe
- 2 mniejsze cebule
- 400 ml octu jabłkowego lub białego octu winnego
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki płatków chili
- ziarna gorczycy
- 600 ml wody
- 6 obranych i zmiażdżonych ząbków czosnku
- pieprz w kulkach
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
Przygotowanie:
- Do czystych słoików wsypać o płaskiej łyżeczce ziaren gorczycy, jednym ząbku czosnku i 6 ziaren pieprzu.
- Ogórki umyć pod bieżącą wodą i pokroić na plasterki o grubości mniej więcej jednego centymetra. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Do każdego ze słoików wkładać na przemian, warstwami plasterki ogórka i cebulę.
- W garnku zagotować 600ml wody z resztą składników zalewy, po czym zalać nią słoiki z ogórkami po sam wierzch. Mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. Zostawić do wystudzenia. Można zajadać już na następny dzień.
ogórki, ogóry, ogórasy, pikle, ogórki konserwowe, konserwy, słoiki, słoik, blog kulinarny, ogórek
Komentarze
Prześlij komentarz