Pasteis de nata

 


Składniki:

  • 700 g ciasta francuskiego
  • 30 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka 
  • laska cynamonu 
  • 200 g cukru 
  • 125 ml wody
  • 4 żółtka jaj
  • obrana skórka z 1 cytryny lub z pomarańczy 
Przygotowanie: 
  1. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i podgrzewać do powstania syropu, odstawić. 
  2. Do drugiego garnka wlać połowę mleka, dodać cynamon, skórkę z cytryny lub pomarańczy, podgrzać. Drugą połowę mleka dodać do miseczki, a następnie wymieszać z mąką pszenną. Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować dolać mleko z dodatkiem mąki, mieszać do powstania gęstego budyniu, powoli dolać powstały syrop cały czas mieszając i odstawić do wystudzenia. 
  3. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i zwinąć w rulonik, a następnie pokroić go na 1 cm kawałki i wyłożyć każdym kawałkiem ciasta foremkę. 
  4. Piekarnik nagrzać do temp. 250 stopni C, góra-dół.
  5. Do przestudzonej masy dodać 4 żółtka i wymieszać. Do foremek wlewać masę do ok. 3/4 ich wysokości. Całość piec w piekarniku ok. 17-20 minut.
Smacznego :)

ciasteczka, wypieki, ciastka, portugalskie, budyń, pieczenie, portugalia, ciastki, 

Komentarze

Translate