Składniki:
- 700 g ciasta francuskiego
- 30 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- laska cynamonu
- 200 g cukru
- 125 ml wody
- 4 żółtka jaj
- obrana skórka z 1 cytryny lub z pomarańczy
Przygotowanie:
- Do garnka wlać wodę, dodać cukier i podgrzewać do powstania syropu, odstawić.
- Do drugiego garnka wlać połowę mleka, dodać cynamon, skórkę z cytryny lub pomarańczy, podgrzać. Drugą połowę mleka dodać do miseczki, a następnie wymieszać z mąką pszenną. Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować dolać mleko z dodatkiem mąki, mieszać do powstania gęstego budyniu, powoli dolać powstały syrop cały czas mieszając i odstawić do wystudzenia.
- Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i zwinąć w rulonik, a następnie pokroić go na 1 cm kawałki i wyłożyć każdym kawałkiem ciasta foremkę.
- Piekarnik nagrzać do temp. 250 stopni C, góra-dół.
- Do przestudzonej masy dodać 4 żółtka i wymieszać. Do foremek wlewać masę do ok. 3/4 ich wysokości. Całość piec w piekarniku ok. 17-20 minut.
Smacznego :)
ciasteczka, wypieki, ciastka, portugalskie, budyń, pieczenie, portugalia, ciastki,
Komentarze
Prześlij komentarz