Składniki / ok. 10-12 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wrzątku
- 1 płaska łyżeczka soli
- masło, pietruszka lub czosnek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Połączyć w misce z wrzątek z solą i dodać przesianą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto ręcznie (na początek łyżką, aby się nie poparzyć) lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta. Uformować kulę.
- Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na mniej więcej 12 równych kawałków, każdy z nich rozwałkować na płaski, okrągły placek, w razie potrzeby, jeżeli ciasto będzie się mocno lepić podsypywać mąką. Rozwałkowane ciasto kłaść na rozgrzanej patelni i zrumienić z każdej strony ok. 30 sekund. W trakcie smażenia placka rozwałkowywać kolejny.
- Po usmażeniu podpłomyki można posmarować masłem, posypać czosnkiem i pietruszką.
- Przechowywać pod wilgotną ściereczką, aby nie wyschły.
Smacznego :)
chlebki, pita, podpłomyk, pieczywo, tortilla, chleb
Komentarze
Prześlij komentarz