Podpłomyki

 


Składniki / ok. 10-12 sztuk:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • masło, pietruszka lub czosnek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Połączyć w misce z wrzątek z solą i dodać przesianą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto ręcznie (na początek łyżką, aby się nie poparzyć) lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta. Uformować kulę.
  2. Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na mniej więcej 12 równych kawałków, każdy z nich rozwałkować na płaski, okrągły placek, w razie potrzeby, jeżeli ciasto będzie się mocno lepić podsypywać mąką. Rozwałkowane ciasto kłaść na rozgrzanej patelni i zrumienić z każdej strony ok. 30 sekund. W trakcie smażenia placka rozwałkowywać kolejny. 
  3. Po usmażeniu podpłomyki można posmarować masłem, posypać czosnkiem i pietruszką. 
  4. Przechowywać pod wilgotną ściereczką, aby nie wyschły. 
Smacznego :) 


chlebki, pita, podpłomyk, pieczywo, tortilla, chleb

Komentarze

Translate