Naleśniki

 

Składniki: /na ok. 10-12 sztuk 

  • 1 szklanka mleka 
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli 
  • 3 łyżki masła 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki połączyć za pomocą blendera kielichowego lub w misce łopatką, dolewając roztopione masło do uzyskania gładkiej, ale luźnej masy. Odstawić, aby zgęstniało na ok. 10 minut. 
  2. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu ok. pół minuty na stronę, starając się, aby były cienkie. Podawać ze słodkim twarogiem, dżemem, cukrem lub z wytrawnym farszem. 
Smacznego :) 

naleśniki, pankejk, mąka, placki, 

Komentarze

Translate