Pizza z patelni

 

Składniki: 

sos pomidorowy:

  • tortille pszenne
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu 
  • szczypta bazylii suszonej
  • szczypta suszonego oregano 
Caprociosa:
  • sos pomidorowy
  • ser mozzarella starty na tarce, na dużych oczkach 
  • szynka 
  • podsmażone pieczarki  
  • suszone oregano 
Marinara:
  • sos pomidorowy 
  • ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • świeże listki bazylii
  • suszone oregano 
Prosciutto:
  • sos pomidorowy 
  • ser mozzarella starty na tarce, na dużych oczkach 
  • szynka prosciutto
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • czarne oliwki
  • suszone oregano 
Chorizo:
  • sos pomidorowy 
  • kilka plasterków kiełbasy chorizo pikantnej
  • krążki cebuli
  • czarne oliwki
  • serek mascarpone na wierzch
  • suszone oregano 
Przygotowanie:
  1. Placki tortilli posmarować sosem pomidorowym i ułożyć na nie resztę składników z wyjątkiem świeżej bazylii, oliwek, rukoli i pomidorków (ja nie przepadam, gdy te składniki są ciepłe).
  2. Na patelni wielkości tortilli rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i zrumienić tortille ze składnikami pod przykryciem na średnim ogniu ok. 5 minut. Po tym czasie przełożyć pizzę na talerz, posypać oregano, udekorować ewentualnie rukolą, pomidorkami, świeżą bazylią, czy oliwkami  
Smacznego :)  

oregano, bazylia, pizza, patelnia, sos pomidorowy, pomidorki, pomidory, mozzarella, oliwki, rukola, ser feta


Komentarze

Translate