Składniki:
sos pomidorowy:
- tortille pszenne
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu
- szczypta bazylii suszonej
- szczypta suszonego oregano
Caprociosa:
- sos pomidorowy
- ser mozzarella starty na tarce, na dużych oczkach
- szynka
- podsmażone pieczarki
- suszone oregano
Marinara:
- sos pomidorowy
- ząbek czosnku pokrojony w plasterki
- świeże listki bazylii
- suszone oregano
Prosciutto:
- sos pomidorowy
- ser mozzarella starty na tarce, na dużych oczkach
- szynka prosciutto
- rukola
- pomidorki koktajlowe
- czarne oliwki
- suszone oregano
Chorizo:
- sos pomidorowy
- kilka plasterków kiełbasy chorizo pikantnej
- krążki cebuli
- czarne oliwki
- serek mascarpone na wierzch
- suszone oregano
Przygotowanie:
- Placki tortilli posmarować sosem pomidorowym i ułożyć na nie resztę składników z wyjątkiem świeżej bazylii, oliwek, rukoli i pomidorków (ja nie przepadam, gdy te składniki są ciepłe).
- Na patelni wielkości tortilli rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i zrumienić tortille ze składnikami pod przykryciem na średnim ogniu ok. 5 minut. Po tym czasie przełożyć pizzę na talerz, posypać oregano, udekorować ewentualnie rukolą, pomidorkami, świeżą bazylią, czy oliwkami
oregano, bazylia, pizza, patelnia, sos pomidorowy, pomidorki, pomidory, mozzarella, oliwki, rukola, ser feta
Komentarze
Prześlij komentarz