Składniki:
Zaczyn:
- 1 szklanka mąki pszennej typ 750 lub 650
- 2/3 szklanki wody w temp. pokojowej
- szczypta suchych drożdży
Przygotowanie zaczynu:
- W słoiczku mieszamy ze sobą składniki i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 4-24 godzin.
- 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- cały, wyrośnięty zaczyn
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej typ 750 lub 650
- 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie chleba:
- Do miski wlać 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać do niej drożdże oraz zaczyn i wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać mąkę pszenną, pełnoziarnistą oraz sól i znowu zamieszać łyżką, a następnie wyrabiać ciasto mocno zwilżoną dłonią ok. 2 minut. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
- Ponownie zwilżyć mocno dłoń i składać ciasto z góry na dół ok. 10 razy i ponownie odstawić na 30 minut przykrywając folią spożywczą. Po 30 minutach czynność powtórzyć i odstawić ciasto tym razem na 1 godzinę.
- Ciasto opruszyć mąką, składać do środka, napowietrzając, uformować kule i wsadzić do koszyczka chlebowego (jeśli nie macie koszyczka, włożyć do okrągłej miski wyłożonej ściereczką i zakryć do wyrośnięcia) na 45 minut.
- Piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym nagrzać do temp. 240 stopni C.
- Przełożyć wyrośnięte ciasto do gorącego garnka, naciąć nożyczkami lub nożem wzdłuż i piec pod przykryciem w temperaturze 240 C ok. 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 230 C, odkryć i piec bez przykrycia ok. 25-30 minut.
- Gotowy chleb zostawić na kratce do wystudzenia na co najmniej godzinę.
Smacznego :)
chleb pieczywo bochenek bread homebread mąka wypieki
Komentarze
Prześlij komentarz