Racuchy z jabłkiem

 

Składniki /na 8-10 placków:

  • szklanka ciepłego mleka 
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 średnie jabłka 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 25g świeżych drożdży 
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  1. W misce wymieszać ciepłe mleko z łyżką cukru, wkruszyć drożdże i wsypać ok. 5 łyżek mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. 
  2. Do drugiej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać jajko i cukier wanilinowy/waniliowy, całość dokładnie wyrobić mikserem lub szpatułką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłe miejsce.
  3. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę, a następnie dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. 
  4. Na patelni rozgrzać olej i nakładać ok. 2 łyżek ciasta, formując placuszki. Smażyć na złoty kolor, na średnim ogniu z obu stron. 
  5. Racuchy przekładać na ręcznik papierowy po usmażeniu. 
  6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 
Smacznego :)

racuchy racuszki mąka placki jabłko jabłka placuchy 

Komentarze

Translate