Składniki /na 8-10 placków:
- szklanka ciepłego mleka
- szklanka mąki pszennej
- 3 średnie jabłka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- 25g świeżych drożdży
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- W misce wymieszać ciepłe mleko z łyżką cukru, wkruszyć drożdże i wsypać ok. 5 łyżek mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
- Do drugiej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać jajko i cukier wanilinowy/waniliowy, całość dokładnie wyrobić mikserem lub szpatułką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłe miejsce.
- Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę, a następnie dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i nakładać ok. 2 łyżek ciasta, formując placuszki. Smażyć na złoty kolor, na średnim ogniu z obu stron.
- Racuchy przekładać na ręcznik papierowy po usmażeniu.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
racuchy racuszki mąka placki jabłko jabłka placuchy
Komentarze
Prześlij komentarz