Chilli kluski ziemniaczane

 

Składniki: 

  • 2 większe ziemniaki ugotowane i obrane 
  • 1 i 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • ok. 3/4 szklanki wody w temp. pokojowej 
  • sól do smaku
Składniki na sos czosnkowy z chili:
  • 2 posiekane drobno ząbki czosnku 
  • 2 łodygi zielonej cebulki drobno pokrojone
  • 1 i 1/2 łyżki pasty gochugaru
  • 1 i 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 1 i 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego 
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego 
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki MSG (glutaminian sodu) - można pominąć
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
  1. Zagotować na kluski wodę w garnku. 
  2. Rozgnieść ugotowane ziemniaki, przełożyć do miski. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki ciasta na kluski i ugniatać do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformować kulę i odrywać z niej kawałki formując ok. 15 centymetrowe, dość grube wałeczki. Kluski odkładać na deskę opruszoną mąką ziemniaczaną. 
  3. Olej zagrzać w garnku do temp. ok. 180 stopni C. Do kolejnej miski wrzucić wszystkie składniki na sos i zalać je gorącym olejem, zamieszać. 
  4. Kluski gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia na powierzchnię, a następnie jeszcze ok. 2 minut. Po wyjęciu wrzucić je do gotowego sosu i delikatnie wymieszać. 
Smacznego :)

kluski, ziemniak, ziemniaczane, udon, noodles, pyry, chili, czosnek, msg, skrobia, sos

Komentarze

Translate