Składniki:
- 2 większe ziemniaki ugotowane i obrane
- 1 i 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- ok. 3/4 szklanki wody w temp. pokojowej
- sól do smaku
Składniki na sos czosnkowy z chili:
- 2 posiekane drobno ząbki czosnku
- 2 łodygi zielonej cebulki drobno pokrojone
- 1 i 1/2 łyżki pasty gochugaru
- 1 i 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki MSG (glutaminian sodu) - można pominąć
- 2 łyżeczki sezamu
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Zagotować na kluski wodę w garnku.
- Rozgnieść ugotowane ziemniaki, przełożyć do miski. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki ciasta na kluski i ugniatać do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformować kulę i odrywać z niej kawałki formując ok. 15 centymetrowe, dość grube wałeczki. Kluski odkładać na deskę opruszoną mąką ziemniaczaną.
- Olej zagrzać w garnku do temp. ok. 180 stopni C. Do kolejnej miski wrzucić wszystkie składniki na sos i zalać je gorącym olejem, zamieszać.
- Kluski gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia na powierzchnię, a następnie jeszcze ok. 2 minut. Po wyjęciu wrzucić je do gotowego sosu i delikatnie wymieszać.
Smacznego :)
kluski, ziemniak, ziemniaczane, udon, noodles, pyry, chili, czosnek, msg, skrobia, sos
Komentarze
Prześlij komentarz