Domowe rogaliki

 

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 200 ml mleka
  • 80 g masła
  • 3 łyżeczki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • mak
  • roztrzepane jajko
Przygotowanie:
  1. Mleko, drożdże, jogurt oraz cukier wymieszać w jednej miseczce. Odstawić na 15 minut. 
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, sól, rozpuszczone i przestudzone masło i wymieszać do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na ok. godzinę. 
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 9 równych kawałków, z każdego tworząc kulkę. Każdą z kulek rozwałkować na podłużny placek, a następnie zwinąć tworząc rogala. 
  4. Rogaliki przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 min. do 1h. 
  5. Piekarnik nagrzać do temp. 200 C, grzanie góra - dół. 
  6. Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. 
  7. Piec ok. 20 minut do zrumienienia. 
Smacznego :)

rogale, mak, mąka, pieczywo, pieczenie, rogalicki, papu, 


Komentarze

Translate