Składniki:
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 200 ml mleka
- 80 g masła
- 3 łyżeczki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- mak
- roztrzepane jajko
Przygotowanie:
- Mleko, drożdże, jogurt oraz cukier wymieszać w jednej miseczce. Odstawić na 15 minut.
- Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, sól, rozpuszczone i przestudzone masło i wymieszać do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na ok. godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 9 równych kawałków, z każdego tworząc kulkę. Każdą z kulek rozwałkować na podłużny placek, a następnie zwinąć tworząc rogala.
- Rogaliki przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 min. do 1h.
- Piekarnik nagrzać do temp. 200 C, grzanie góra - dół.
- Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.
- Piec ok. 20 minut do zrumienienia.
Smacznego :)
rogale, mak, mąka, pieczywo, pieczenie, rogalicki, papu,
Komentarze
Prześlij komentarz