Domowy chleb na własnym zakwasie


 Składniki: 

  • 200g zakwasu 
  • 400g wody
  • 600g mąki pszennej (ja użyłam mąki typ 650)
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Przygotowanie: 
  1. Dzień wcześniej wyjąć zakwas z lodówki wieczorem, dokarmić go i postawić na blacie w temp. pokojowej. 
  2. Na drugi dzień rano włożyć zakwas do miski, wlać ciepłą wodę (nie gorącą) oraz mąkę i wszystko krótko wymieszać zwilżoną, zimną wodą dłonią do połączenia składników. Przykryć i odstawić na 30 min. 
  3. Do miseczki wlać łyżkę zimnej wody, wsypać sól i zamieszać do rozpuszczenia.
  4. Do ciasta wlać wodę z solą, ponownie zwilżyć dłoń zimną wodą i boki ciasta rozciągać i składać do środka ok. 2 minuty i ponownie odstawić na kolejne 30 minut. 
  5. Czynność powyżej powtórzyć i odstawić ciasto do podwojenia objętości na ok. 3-4 godziny.
  6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na delikatnie opruszony mąką blat i składać ciasto do środka, następnie uformować bochenek formując kulę. 
  7. Powstały bochenek posypać delikatnie mąką i przełożyć do obficie posypanego mąką koszyczka, do góry "zlepieniem". Spód bochenka również podsypać mąką i przykryć ściereczką. 
  8. Włożyć do lodówki na całą noc. 
  9. Na drugi dzień wyjąć chlebek, nagrzać piekarnik wraz z garnkiem (żeliwnym lub żaroodpornym) i pokrywką do temp. 250 stopni C, grzanie góra- dół.
  10.  Posypać mąką dno garnka i włożyć do niego bochenek, następnie wierzch chleba posypać mąką i naciąć ukośnie wzdłuż lub naciąć nożyczkami, zamknąć garnek pokrywką i włożyć do piekarnika na 30 minut. 
  11. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 15-20 minut. 
  12. Wyjąć chleb na kratkę i studzić przez co najmniej godzinę. 
Smacznego :)

chleb, domowy, zakwas, zakwasie bochen pieczywo mąka pszenna bochenek chlebek chlebuś wypiek 

Komentarze

Translate