Składniki:
- 200g zakwasu
- 400g wody
- 600g mąki pszennej (ja użyłam mąki typ 650)
- 2 płaskie łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej wyjąć zakwas z lodówki wieczorem, dokarmić go i postawić na blacie w temp. pokojowej.
- Na drugi dzień rano włożyć zakwas do miski, wlać ciepłą wodę (nie gorącą) oraz mąkę i wszystko krótko wymieszać zwilżoną, zimną wodą dłonią do połączenia składników. Przykryć i odstawić na 30 min.
- Do miseczki wlać łyżkę zimnej wody, wsypać sól i zamieszać do rozpuszczenia.
- Do ciasta wlać wodę z solą, ponownie zwilżyć dłoń zimną wodą i boki ciasta rozciągać i składać do środka ok. 2 minuty i ponownie odstawić na kolejne 30 minut.
- Czynność powyżej powtórzyć i odstawić ciasto do podwojenia objętości na ok. 3-4 godziny.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na delikatnie opruszony mąką blat i składać ciasto do środka, następnie uformować bochenek formując kulę.
- Powstały bochenek posypać delikatnie mąką i przełożyć do obficie posypanego mąką koszyczka, do góry "zlepieniem". Spód bochenka również podsypać mąką i przykryć ściereczką.
- Włożyć do lodówki na całą noc.
- Na drugi dzień wyjąć chlebek, nagrzać piekarnik wraz z garnkiem (żeliwnym lub żaroodpornym) i pokrywką do temp. 250 stopni C, grzanie góra- dół.
- Posypać mąką dno garnka i włożyć do niego bochenek, następnie wierzch chleba posypać mąką i naciąć ukośnie wzdłuż lub naciąć nożyczkami, zamknąć garnek pokrywką i włożyć do piekarnika na 30 minut.
- Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 15-20 minut.
- Wyjąć chleb na kratkę i studzić przez co najmniej godzinę.
chleb, domowy, zakwas, zakwasie bochen pieczywo mąka pszenna bochenek chlebek chlebuś wypiek
Komentarze
Prześlij komentarz