Składniki na tare: /1 porcje
- 2 i 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1/2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 łyżka oleju chili, najlepiej z tego przepisu Olej z chilli
Składniki na mięso:
- 2 łyżki oleju chili lub zwykłego oleju (wedle uznania)
- 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 1 cm drobno posiekanego imbiru
- 1 łyżka toban djan (chińska pasta z fasoli z chili)
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 3 łyżki białego wina (opcjonalnie)
Pozostałe składniki:
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mleka sojowego bez cukrów
- 1/2 szklanki bulionu
- kilka liści sałaty rzymskiej
- 2 porcje makaronu ramen
- 2 garście posiekanego grubego szczypiorku
- 1 jajko na ramen ugotowane na miękko
- łyżeczka prażonych ziaren sezamu
Przygotowanie:
- Składniki na tare wymieszać ze sobą i przełożyć do miseczek, w których będzie podawany ramen.
- Na woku lub dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju chili (lub zwykłego oleju), wrzucić posiekany czosnek z imbirem, smażyć ok 1 minutę. Następnie dodać pastę toban djan, sos ostrygowy, chwilę przesmażyć i wrzucić mięso mielone dolać wino. Smażyć ok 3-4 minut na większym ogniu, na koniec zestawić z ognia, ale pozostawić na patelni, aby mięso było ciepłe.
- Mleko wraz z bulionem i wodą zagotować, w jednym garnku, w międzyczasie ugotować makaron ramen. Pod koniec gotowania makaronu dodać do niego liście sałaty na ok.30 sekund, wyjąć liście, makaron odcedzić i wrzucić do miseczek z tare.
- Tare i makaron zalać gorącym mlekiem sojowym, dodać mięso, liście sałaty rzymskiej, szczypiorek, połowę jajka i posypać ziarnami sezamu.
Smacznego :)
tan tantan men makaron
Komentarze
Prześlij komentarz