Tantanmen ramen

 


Składniki na tare: /1 porcje

  • 2 i 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżki sosu rybnego 
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka oleju chili, najlepiej z tego przepisu Olej z chilli
Składniki na mięso:
  • 2 łyżki oleju chili lub zwykłego oleju (wedle uznania)
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku 
  • 1 cm drobno posiekanego imbiru 
  • 1 łyżka toban djan (chińska pasta z fasoli z chili)
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki białego wina (opcjonalnie)
Pozostałe składniki:
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mleka sojowego bez cukrów
  • 1/2 szklanki bulionu
  • kilka liści sałaty rzymskiej 
  • 2 porcje makaronu ramen 
  • 2 garście posiekanego grubego szczypiorku 
  • 1 jajko na ramen ugotowane na miękko
  • łyżeczka prażonych ziaren sezamu
Przygotowanie:
  1. Składniki na tare wymieszać ze sobą i przełożyć do miseczek, w których będzie podawany ramen. 
  2. Na woku lub dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju chili (lub zwykłego oleju), wrzucić posiekany czosnek z imbirem, smażyć ok 1 minutę. Następnie dodać pastę toban djan, sos ostrygowy, chwilę przesmażyć i wrzucić mięso mielone dolać wino. Smażyć ok 3-4 minut na większym ogniu, na koniec zestawić z ognia, ale pozostawić na patelni, aby mięso było ciepłe.  
  3. Mleko wraz z bulionem i wodą zagotować, w jednym garnku, w międzyczasie ugotować makaron ramen. Pod koniec gotowania makaronu dodać do niego liście sałaty na ok.30 sekund, wyjąć liście, makaron odcedzić i wrzucić do miseczek z tare. 
  4. Tare i makaron zalać gorącym mlekiem sojowym, dodać mięso, liście sałaty rzymskiej, szczypiorek, połowę jajka i posypać ziarnami sezamu. 
Smacznego :) 


tan tantan men makaron 

Komentarze

Translate