Pierogi z mięsem

 

Składniki: na ok. 60-70 sztuk

  • 700 g łopatki wieprzowej 
  • 4 nogi z kurczaka
  • włoszczyzna
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 2 garście świeżego lubczyku
  • 1 cebula opalona lub upieczona w łupinie 
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego 
  • 1 łyżka soli 

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki prócz soli wrzucić do garnka, zalać wodą do ich zakrycia. Gotować mięso od 45 min. do 1h, do całkowitego ugotowania, pod koniec dodać sól. Następnie wyjąć z rosołu wraz z marchwią, korzeniem pietruszki i selerem, wystudzić. 
  2. Udka z kurczaka obrać z mięsa i dorzucić do pokrojonej na mniejsze części łopatki, całość zmielić w maszynce na średnich/większych oczkach wraz z marchewką, selerem i korzeniami pietruszki. Doprawić do smaku farsz solą, pieprzem czarnym oraz pieprzem ziołowym i dolać bulionu do farszu, aby nie był za suchy (u mnie ok. 2 szklanki). Całość wymieszać.  
  3. Zrobić ciasto na pierogi z tego przepisu.
  4. Pierożki z farszem wrzucać na mocno gotującą się osoloną wodę i gotować do ich wypłynięcia. 
  5. Podawać z cebulką zeszkloną na maśle.  
Smacznego :) 

Komentarze

Translate