Składniki: na ok. 60-70 sztuk
- 700 g łopatki wieprzowej
- 4 nogi z kurczaka
- włoszczyzna
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 2 garście świeżego lubczyku
- 1 cebula opalona lub upieczona w łupinie
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki prócz soli wrzucić do garnka, zalać wodą do ich zakrycia. Gotować mięso od 45 min. do 1h, do całkowitego ugotowania, pod koniec dodać sól. Następnie wyjąć z rosołu wraz z marchwią, korzeniem pietruszki i selerem, wystudzić.
- Udka z kurczaka obrać z mięsa i dorzucić do pokrojonej na mniejsze części łopatki, całość zmielić w maszynce na średnich/większych oczkach wraz z marchewką, selerem i korzeniami pietruszki. Doprawić do smaku farsz solą, pieprzem czarnym oraz pieprzem ziołowym i dolać bulionu do farszu, aby nie był za suchy (u mnie ok. 2 szklanki). Całość wymieszać.
- Zrobić ciasto na pierogi z tego przepisu.
- Pierożki z farszem wrzucać na mocno gotującą się osoloną wodę i gotować do ich wypłynięcia.
- Podawać z cebulką zeszkloną na maśle.
Komentarze
Prześlij komentarz