Składniki:
Mięso:
- 400g mięsa mielonego wołowego/wieprzowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 3 cm posiekanego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wytrawnego, białego wina
- pieprz czarny
- garść kiszonego musztardowca lub opłukane kimchi (można pominąć)
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos (tare) na 2 porcje:
- 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 łyżka oleju chilli z tego przepisu
- 1/2 łyżeczki uprażonych i zmielonych w moździerzu ziaren pieprzu syczuańskiego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
Pozostałe:
- 2 porcje makaronu mie, ramen lub spaghetti
- 6 liści sałaty pak choy, bok choy lub sałaty rzymskiej
- po 3 łyżki na porcję wcześniej przygotowanego sosu
- 1/4 szklanki bulionu, ewentualnie wody z ugotowanego makaronu na porcję
- cebulka dymka (zielona część)
- uprażone ziarna sezamu
Przygotowanie:
- Wstawić makaron do gotowania. W międzyczasie wymieszać składniki sosu.
- Mięso wymieszać z czosnkiem, imbirem i sosem sojowym. No woku lub większej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć mięso, dodając na koniec posiekanego musztardowca. Zostawić całość na patelni.
- Pod koniec gotowania makaronu wrzucić do niego liście sałaty. Odlać 1/2 szklanki wody z makaronu w razie potrzeby.
- Na głębokie talerze lub miseczki wyłożyć 3 łyżki wcześniej przygotowanego sosu, ułożyć na nim makaron, dodać sałatę, mięso, dymkę, posypać uprażonymi ziarnami sezamu, zalać bulionem lub wodą z makaronu, wymieszać.
Smacznego :)
mie, pasta, dan, pak choy
Komentarze
Prześlij komentarz