Makaron dan dan

 

Składniki:

Mięso:

  • 400g mięsa mielonego wołowego/wieprzowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 3 cm posiekanego imbiru 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka wytrawnego, białego wina 
  • pieprz czarny 
  • garść kiszonego musztardowca lub opłukane kimchi (można pominąć)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Sos (tare) na 2 porcje:
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka oleju chilli z tego przepisu 
  • 1/2 łyżeczki uprażonych i zmielonych w moździerzu ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 2 posiekane ząbki czosnku 
  • 1 łyżka cukru 
Pozostałe:
  • 2 porcje makaronu mie, ramen lub spaghetti
  • 6 liści sałaty pak choy, bok choy lub sałaty rzymskiej
  • po 3 łyżki na porcję wcześniej przygotowanego sosu 
  • 1/4 szklanki bulionu, ewentualnie wody z ugotowanego makaronu na porcję 
  • cebulka dymka (zielona część)
  • uprażone ziarna sezamu 
Przygotowanie: 
  1. Wstawić makaron do gotowania. W międzyczasie wymieszać składniki sosu. 
  2. Mięso wymieszać z czosnkiem, imbirem i sosem sojowym. No woku lub większej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć mięso, dodając na koniec posiekanego musztardowca. Zostawić całość na patelni. 
  3. Pod koniec gotowania makaronu wrzucić do niego liście sałaty. Odlać 1/2 szklanki wody z makaronu w razie potrzeby. 
  4. Na głębokie talerze lub miseczki wyłożyć 3 łyżki wcześniej przygotowanego sosu, ułożyć na nim makaron, dodać sałatę, mięso, dymkę, posypać uprażonymi ziarnami sezamu, zalać bulionem lub wodą z makaronu, wymieszać. 
Smacznego :)

    mie, pasta, dan, pak choy

Komentarze

Translate